Земеделци протестират срещу продажбата на земя на чужденци

Едрите арендатори плащат на собствениците жълти стотинки, защитава продажбата Кунева

68 ~ 2 мин. четене

Днес следобяд се организира протест срещу възможността чужденци да изкупуват българска земя. В края на годината изтича мораториумът върху продажбата на земя на чужденци. Възможността от януари догодина чужди граждани да купуват български ниви предизвика оживена дискусия както на политическото поле, така и сред хората, а редица браншови организации в сферата на земеделието се обявиха за удължаването на мораториума, предаде Kmeta.bg.

"В другите европейски страни цените на земята са двойно, че и тройно по-високи и евтиният пазар на българска земя ще привлече купувачи със съмнително натрупани капитали", коментират зърнопроизводители.

Мощни земеделски структури като кооперациите, с инвестиции за милиони в техника и зърнобази, в бъдеще могат да се окажат без работа, ако собствениците на земя започнат масово да продават нивите си на чужденци за повече пари. Перспективата е съвсем реална, като се има предвид тежкото положение на населението в селските райони, смятат стопаните, а сбъдването на тези прогнози ще бъде пагубно за българското земеделие, притеснени са още българските земеделци.

От друга страна, обаче, 4 млн. дка българска земя пустее - какво направиха управляващите в последните 4 г. за преодоляване на този проблем, има ли мир в българските села? Това са въпросите за българската земя, останалото е грозно лицемерие. Това заяви лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева на брифинг в централата на партията по повод спорния въпрос.

"Интерес от продажбата ще имат българските граждани, но не и едрите арендатори, които плащат на собствениците жълти стотинки като аренда или като им я изкупуват. И при операциите в обработката и търговията със земя има олигарси у нас", добави политикът.

Кунева подчерта, че в ЕС тече колективно обсъждане на новите правила на вътрешния пазар при свободното движение на стоки, хора, капитали и др. „Темата за земята е в областта на свободното движение на капитали и продажбата се отнася за купуването на земя от чужденци, но не въобще, а само от граждани на ЕС.”, обясни лидерът на „България за гражданите”. 

Подкрепи Economic.bg