Земеделците получават 1 млрд. лв. до края на февруари

Общо 80 хил. зърнопроизводители чакат субсидии

3566 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Възможно е до края на февруари да бъдат изплатени европейските субсидии за зърнопроизводителите, които общо са около 1 млрд. лв. Това обяви в Сопот министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Премиерът Борисов лично се е заел с този въпрос. На 19 февруари ще има среща при него със зърнопроизводителите и ще се вземе много бързо положително решение, поясни Найденов. Бойко Борисов е разпоредил в рамките на дни да му бъде даден план, по който да бъде направено незабавно изплащане на тези средства.

Бенефициентите, на които трябва да се изплатят субсидии са над 80 хил. Тези средства трябва да бъдат платени от републиканския бюджет и възстановени до 45 дни от Европейския съюз (ЕС). Субсидиите е трябвало да бъдат платени до януари, но не е била намерена такава възможност.

"Оптимист съм, че разрешение на този проблем ще има до дни", заяви Найденов. Земеделският министър обаче не е сигурен дали средствата ще могат да бъдат платени до протеста на зърнопроизводителите в сряда.

Забавянето на субсидиите беше заради изплащането на 15 януари на държавен дълг от 950 млн. евро (1.86 млрд. лв.), обясняваше през януари земеделският министър. Парите за това плащане обаче бяха набрани чрез продажбата на нова емисия държавни облигации още през юли 2012 г.

Подкрепи Economic.bg