Земеделците ще протестират в центъра на София

Бунтът е "срещу лъжите в политиката на земеделието", обяви вчера Асоциацията на зърнопроизводителите

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Земеделските производители излизат на протест в София заради забавеното изплащане на 923 млн. лв. евросубсидии за земите, които обработват. Бунтът е "срещу лъжите в политиката на земеделието", обяви вчера Асоциацията на зърнопроизводителите.

Решението бе взето след 5-часово бурно заседание. Докато то течеше, аграрният министър Мирослав Найденов се опита през медиите да поднесе извинение от името на правителството за забавянето на плащанията. Субсидиите трябваше да се преведат по банковите сметки на фермерите до 31 януари т.г., но това бе отложено първо за февруари-март, а после за март-април. Общо 86 000 стопани трябва да получат по 26 лв. за всеки декар, който обработват.

"Шествията ни в София започват от 18 и ще продължат до 22 февруари. Държим да кажем, че това няма да е протест само на зърнопроизводителите, а на всички фермери, обработващи земя в България и получаващи субсидии", каза пред "Труд" Ангел Вукодинов. В началото протестите ще текат с мирни шествия пред Министерския съвет, а на по-късен етап е възможно в столицата да влязат и трактори.

"Обвиняват ни, че сме зърнени олигарси, но ние си искаме полагаемите средства, които са от ЕС, а не са пари за пенсии или социални осигуровки", заяви Вукодинов.

Министър Найденов обясни, че забавянето се дължи на липсата на достатъчно постъпления в бюджета в началото на годината, "включително и заради изплащането на дълга "Велчев". Макар субсидиите да са от ЕС, те първо се плащат от хазната и Брюксел ги възстановява до 45 дни. "Премиерът Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да се направят разчети дали субсидиите може да се изплатят от 15 март", каза още Найденов.

Подкрепи Economic.bg