Земеделските производители вече имат пари по сметките

Земеделският министър каза, че не е негова работа да коментира оставката на министър преди премиера

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Субсидиите, които вчера бяха изплатени на земеделските производители вече са по сметките им. "Парите вече са по сметките на близо 84 хил. производители. Цяла вечер е текъл трансферът и парите вече са налични по банковите сметки. Ако има забавяне заради някой банков клон, парите пак ще са налични в рамките на деня". Това увери в интервю в "Гореща точка" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Една от хипотезите за оставката на Симеон Дянков е отказът да се платят субсидиите на земеделците преди март-април. "Земеделските производители се съгласиха, че няма как да се плати през януари. Аз също се съгласих, че няма как да стане заради плащането на дълга на Милен Велчев", поясни Найденов. "Но тезата на финансовото министерство, че може да се плати преди март-април не устройваше производителите и мене като ресорен министър, защото те имат дейности, които трябва да финансират", разясни Найденов.

Той припомни, че на срещата в четвъртък, 14 февруари, се е говорело само как да се изплатят субсидиите. "Тогава премиерът разпореди да се намерят пари. В петък пак имахме извънредна среща. Тогава Владислав Горанов (зам.-министър на финансите) докладва, че финансовият ресурс е осигурен", разказа Мирослав Найденов.

Земеделският министър каза, че не е негова работа да коментира оставката на министър преди премиера. "Свикнали сме всичко да стига до премиера. Не беше работа на премиера да намери решение на проблема с изплащането на субсидиите. Още на 21 януари казах, че ние сме си свършили работата, остана само да се плати", каза още Найденов.

Подкрепи Economic.bg