Златанова: Не е ставало въпрос за паметници и джамии по време на срещата с турския премиер

Българският вицепремиер заяви, че въпросът с архитектурни паметници от османско време стои от много години, но по време на срещата не е ставало дума за това

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Не ставало въпрос за паметници и джамии по време на срещата с турския премиер“. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Денят започва“ по БНТ. По думите й срещата с турския премиер Бекир Боздаг е била протоколна, а въпросът с архитектурни паметници от османско време стои от много години, но по време на срещата не е ставало дума за това.

„Външната политика е единна и трябва да бъде единна. Външното министерство организира срещата ми с турския премиер Бекир Боздаг. Това са междудържавни отношения и трябва да се внимава при интерпретирането им“, подчерта Златанова, като визира предадената от Андолската агенция визита на Боздаг у нас.

Българският вицепремиер призна, че по време на срещата си с г-н Боздаг е разбрала за предстоящата му среща с българския президент Росен Плевнелиев.

„Тези спорове се водят в съд и там им е мястото. Нека не правим политика от това“, призова Златанова.

Относно финансирането от еврофондовете, тя добави, че България има нужда във всяка една област от европейско финансиране, като обясни, че в момента се работи в областта на науката и образованието. Тя добави, че страната ни ще бъде по-подготвена през следващия програмен период и не е редно да се слага само администрацията в сектора, тъй като има и други фактори, които трябва да се вземат в предвид.

Като министър на правосъдието Зинаида Златанова призна, че не смята, че българската съдебна система се нуждае от пари.

„Не мисля, че реформата в съдебната система се нуждае от пари. Нуждае се от справедливост, държавност и няма пари, с които може да се плати това“, заключи тя.

Подкрепи Economic.bg