Златанова "деблокира" 1 млрд. лв. по "Околна среда" до края на юли

Вицепремиерът и министърът на правосъдието не вижда проблеми за бюджета заради спрените европари

Златанова
148 ~ 2 мин. четене

"Имам надежда, че до края на този месец можем да отблокираме плащанията по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) - това са около 1 млрд. лв". Това коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, чийто ресор са и еврофондовете, в интервю за БНР.

Според нея „в никакъв случай финансовата стабилност на страната не е заплашена заради спрените евросредства”. Златанова увери, че по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) колегите работят активно по проверките, които трябва да се извършат и по отстраняване на слабостите: „Отблокиране на парите ще стане по-късно, през есента вероятно”. 

Тя повтори тезата си, че нямало „никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и от гледна точка на това, което се коментира като актуализация”. „По отношение на спрените програми – по ОПОС, имаме много голям напредък по отстраняване на слабостите в системата, които, за съжаление, в последните години, са довели до това спиране на плащанията”, каза Златанова, като разпространи отговорността и на предишните правителства.

По повод скандала с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) вицепремиерът увери, че са предприети всички мерки, за да няма проблеми за бенефициентите. „Трябва да знаят, че сме взели всички мерки да няма системни проблеми във Фонд "Земеделие", в разплащателната агенция. Всичко планирано като проекти, като процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране. Именно, за да избегнем потенциални загуби в края на годината”, обща тя.

Още утре министър Греков е свикал заседание на Управителния съвет на ДФЗ. По думите й „новото ръководство трябва бързо да започне с изпълнение на задачите и тогава риск няма абсолютно никакъв за бенефициентите”. Златанова смята, че трябва да „може веднага, моментално да се захване с текущите задачи”.

Тя подчерта още, че спряното обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс (НК), подготвян от 5 години от различни правителства и експерти, е, защото се е съобразила с отказа на магистратската общност да има нов такъв и мнението им, че биха се справили „и със сега действащия”.Подкрепи Economic.bg