Златото може да достигне 1 900 долара до края на октомври

Според доклад на Deutsche Bank прави базира своите очаквания на третата програма за количествени улеснения на САЩ

176 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на златото може да надхвърли 1 900 долара за тройунция още до края на октомври. Това пише най-голямата германска банка - Deutsche Bank в своя седмичен доклад. Тази прогноза идва на фона на втората поредна седмица, през която благородният метал поевтинява.

Анализаторите на банката базират своите очаквания на третата програма за количествени улеснения (QE3), с която Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да купува ипотечни облигации за 40 млрд. долара всеки месец. През първите 50 дни от стартирането на предишните две програми, златото поскъпваше средно с 15%.

В доклада на Deutsche Bank обаче се посочва, че спадът на цената на метала през последните седмици означава, че ефектът от QE3 утихва много по-бързо. Банката предупреди също, че през следващите месеци можем да очакваме доста волатилна търговия и цената да се движи в по-широки граници. "Очакваме цената на златото през следващите няколко месеца да се движи в по-широки граници, тъй като се наблюдава вакуум при действията на правителствата както на САЩ, така и на Китай", се казва в доклада.

Вчера златото отбеляза дневен спад от 1.3% в цената до 1 721 долара за тройунция. В началото на октомври металът регистрира едногодишен рекорд при 1 812 долара за тройунция, който беше кулминацията на едномесечния непрестанен ръст в цената. През следващите две седмици цената падна с 5% до сегашните си нива.

Подкрепи Economic.bg