Adidas ще тества продуктите си в космоса

Компанията ще си партнира с Международната космическа станция

Adidas ще тества продуктите си в космоса

Снимка: Adidas

648 ~ 2 мин. четене

Adidas планира да излезе над и извън границите на Земята, гледайки към звездите, за да прокара границите на иновациите. Компанията за спортни стоки започва многогодишно партньорство с Националната лаборатория на САЩ на Международната космическа станция (ISS).

„Партньорството беше създадено поради споделения фокус върху иновациите между Adidas и Националната лаборатория на ISS на САЩ и нашата съвместна отдаденост на създаването на отворен код“, заяви Джеймс Карнес, вицепрезидент на глобалната маркова стратегия за Adidas. „Първоначалните разговори доведоха до идеята за максимално увеличаване на уникалните лабораторни характеристики на Международната космическа станция, като микрогравитация, с цел изследване на продуктите, и поради нашия опит за човешките умения, който имаме натрупан от работата ни със спортисти“.

Първата фаза на партньорството ще се съсредоточи върху иновациите на продуктите чрез тестване на продуктите в микрогравитация. Микрогравитацията е състоянието, при което хората или обектите изглеждат безтегловни, според НАСА.

Adidas вече е доставила футболни топки на МКС по време на товарна мисия по-рано тази година, за да проведе експерименти в опит да разшири разбирането за полетните характеристики извън Земята.

Без гравитацията да изкривява формата и траекторията на полета на топката и въздушното съпротивление, влияещи върху полетното въртене на топката, изследователите могат да се концентрират върху тестване на други променливи.

Adidas може да включи наученото от тези тестове в дизайна на формата на топката, дизайна на повърхността и текстурата и материала, от който да проектира бъдещите топки.

Това ще бъде първата марка, която ще изпробва подобрения на обувките си в космоса. 
Компанията планира да изпробва технологията си Boost, която се ползва в пяната, която компанията използва, за да облече някои от най-популярните и удобни обувки, без да се разсейва гравитацията. Това би могло да повлияе на производителността и комфорта на съществуващите модели, като същевременно проправи пътя към иновациите в новите продукти.

Тестовете трябва да започнат в началото на следващата година и астронавтите ще експериментират, за да проверят дали е възможно да се произведат подметки с технологията Boost с различни размери на частиците, което според Adidas би могло теоретично да оптимизира производителността и комфорта.

Adidas заяви, че планира да изследва човешките характеристики и устойчивост чрез режима на физическа подготовка, разработен за астронавтите.

Астронавтите трябва да преминат строга програма за обучение, за да се подготвят за тежките условия в космоса, а Adidas се надява да подобри издръжливостта и силовите тренировки, като изучава условията, необходими за подготовка за космически пътувания.

Компанията също така планира да проучи обхвата на движение в човешкото тяло и как мускулното развитие и атрофия са засегнати в условия без гравитация. Adidas се надява да използва тази информация, за да помогне на спортистите да се подготвят по-добре, да се представят по-добре и да се възстановяват по-бързо.

Подкрепи Economic.bg