Административният съд отмени забраната на ДНСК за строежа на „Златен век“

Спирането на строежа причинява вреди на дружеството, пише в определението на съда

Административният съд отмени забраната на ДНСК за строежа на „Златен век“

Снимка: Красимир Свраков

1504 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Небостъргач Златен век

Административният съд в София отмени забраната на ДНСК за дострояването на небостъргача „Златен век“, съобщават от строителната компания „Артекс“. В определението на съда се посочва, че предявеният иск от компанията е допустим, а представените доказателства установяват неговата основателност. Нещо повече – „евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството“.

Определение-25062021 by Novanews

Миналата седмица ДНСК спря строежа на сградата заради изтекло разрешително през 2020 г. Така последният 24-ти етаж, който е бил построен, трябваше да бъде съборен. Строителната компания организира протести пред сградата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а след това и пред сградата на ДНСК. Според тях разрешителното им е валидно, а спирането е незаконосъобразно. Така компанията реши да сезира Административния съд, който да определи до кога е валидно въпросното разрешително.

И все пак, съдът посочва, че „няма процесуална възможност да установява в цялост фактическата и правната страна на спора“, а определението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg