AES и звеното на Siemens за съхранение на енергия финализираха сливането си

Новата компания Fluence Energy ще създаде най-голямото енергийно хранилище в света

AES и звеното на Siemens за съхранение на енергия финализираха сливането си

Компанията за технологии и услуги за съхранение на енергия Fluence Energy, която е собственост на AES Corporation и Siemens, обяви, че е получила всички необходими държавни разрешителни и е започнала официално работа от 1 януари 2018 г. Fluence комбинира възможностите за инженеринг, разработка на продукти, внедряване и услуги на AES Energy Storage и съответното звено на Siemens и планира бързо разширяване на бизнеса, с финансовата подкрепа на двете компании-майки.

Fluence също така обяви, че ще бъде доставчик на най-големия проект за съхранение с литиево-йонни батерии в света, част от „Аламитос“ - енергийния център на AES в Лонг Бийч, щат Калифорния, САЩ. „Аламитос“ е инсталация от 100 MW батерии, която може да осигури 400 MWh енергия в продължение на 4 часа. Тя обслужва района на Южна Калифорния, Едисън и Западен Лос Анджелис. Fluence обединява екипите, технологиите и клиентите на AES Energy Storage и звеното на Siemens и наследява над десетгодишен опит в индустрията, както и най-големия и модерен парк за съхранение на енергия в света с близо 500 MW капацитет, разположени в 15 държави.

Fluence обяви и ново постоянно партньорство в продажбите като търговските екипи на Siemens ще продават системите за съхранение на енергия Fluence, включително Siestorage, Advancion и най-новата платформа на Fluence, SunFlex Energy Storage за сдвояване с фотоволтаични панели. Новото партньорство осигурява на Fluence глобално присъствие в  160 страни, където компанията ще е надежден доставчик за хиляди комунални фирми, производители на енергия и големи търговски клиенти като в същото време ще предоставя на Siemens достъп до доказалите се и широко разпространени платформи за технологии за съхранение на енергия в мрежата.

"Ние продължаваме да вярваме и да работим за постигане на целта чрез решения за съхранение на енергия да бъдат намалени разходите, да се подобрят енергийните системи и да бъде създадено едно по-устойчиво бъдеще. С екипа, съставен от Siemens и AES, ние имаме експертизата в сектора на електроенергията и предлагаме възможности, глобален обхват и опит като гарантираме, че нашите клиенти ще извлекат максимална полза от съхранението на енергия", заяви Стивън Кофлин, президент и главен изпълнителен директор на Fluence. 

Пазарът за съхранение на енергия се разраства ускорено като прогнозата на Bloomberg New Energy Finance е той да достигне 100 млрд.  долара до 2030 г. Ютилити компании, разработчици и големи енергийни потребители в световен мащаб признават хранилищата на енергия като критична инфраструктура, която осигурява по-голяма надеждност, устойчивост и ефективност. Тези клиенти призовават към индустриални решения, експертни знания в областта на енергетиката и финансова стабилност, които не се предлагат от стартиращи технологични компании, производители на батерии, на автомобили или др. 

"През 2017 г. в индустрията за съхранение на енергия станахме свидетели на няколко сливания и придобивания, както и на голям брой споразумения за партньорство. Започна фаза на растеж в индустрията и компаниите, които ще са най-добре позиционирани, ще трябва да имат доказан опит, технологична експертиза, глобална мрежа от услуги и способност да предложат широк набор от приложения за съхранение на енергия", каза Сам Уилкинсън, старши анализатор в IHS Markit, глобален доставчик на бизнес информация.

Коментари: 0