АЕЦ \"Фукушима\" отчете рекордни нива на радиация

Установен е пробив във втори енергоблок

АЕЦ \

Рекордни равнища на радиация са засечени във Фукушима, предаде "Франс прес". Компанията ТЕПКО, която управлява ядрената централа, съобщи за дупка в металната част във вътрешността на обезопасителния изолатор във Втори реактор. 

Според данните на компанията, радиацията в част от изолатора може да достигне 530 сиверта в час. При излагане на такава радиоактивност, човек би умрял почти веднага. 

"Според допустимата грешка нивото може да бъде с около 30% по-ниско, но и при това положение то пак остава високо", заяви говорителят на ТЕПКО Тацуширо Ямагиши, цитиран от АФП. 

Дупката, която е открита и има формата на квадрат, се намира под резервоара, в който е ядрото на реактора. Тя може да бъде причинена от гориво, което се е разтопило и е пробило резервоара, отбелязват от компанията. 

До момента анализите не дават възможност да се локализира с точност предполагаемото разтопено гориво в трите от общо шест реактора на централата. 

"Изключително високото равнище на радиация, измерено на определено място, ако измерването е точно, може да показва, че горивото е наблизо и не е покрито с вода", каза за японската обществена телевизия Ен Ейч Кей Хироши Мияно, професор в Университета "Хосей", оглавяващ изследователска комисия за демонтиране на разрушената централа, пише bTV.

Припомняме, че след опустошението на голяма част от централата през 2011 г. в следствие на земетресение и огромно цунами, освен Първи и Трети, Втори реактор също бе една от най-пострадалите мощности и източник на огромно радиоактивно излъчване. 

Последно през 2012 г. бе отчетено повишение на равнището на радиоактивност във Втори реактор, което беше 73 сиверта. 

Коментари: 0