АЕЦ „Козлодуй“ с опровержение за опасността на реакторите й

Медийни публикации твърдят, че централата е най-опасната в ЕС

АЕЦ „Козлодуй“ с опровержение за опасността на реакторите й
844 ~ 2 мин. четене

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй" опровергава публикации с твърдението, че най-опасните ядрени реактори в Европейския съюз са тези в българската атомна централа и че според доклад от 2013 г. на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са установени „многобройни проблеми" с „липсата на план за действие в аварийни ситуации и за обучение на персонала".

В информация на Първа атомна до медиите се изтъкват факти, от които става ясно, че централата не е опасна, а напротив - има практики, които се препоръчват и на останалите АЕЦ, пише Kmeta.bg.

Преди дни коментар на Тagesspiegel гласеше, че опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но имената на най-опасните идват от четири държави, една от които е именно България. От германското издание пишат, че с влизането ни в Европейския съюз, бяха спрени блоковете I-IV,  но  все още атомната централа остава една от най-опасните.

В опровержението си АЕЦ „Козлодуй“ припомнят, че Международната агенция за атомна енергия е провела мисия за преглед на експлоатационната безопасност в периода от 26 ноември - 13 декември 2012 г., по покана на нашето правителство. В съответствие с изискванията на програмата за провеждане на мисии OSART, осемнадесет месеца по-късно, през юни 2014 г., екип на МААЕ е осъществил последваща партньорска проверка за оценка на постигнатия напредък от страна на централата по отношение на препоръките и предложенията от мисия OSART 2012. „Екипът от международни експерти оцени много високо действията, предприети от „АЕЦ Козлодуй" и ефективността от тяхното изпълнение.

Резултатите от последващата проверка потвърдиха, че експлоатационните практики на централата съответстват както на изискванията на стандартите по безопасност на МААЕ, така и на най-добрите международни практики. Нещо повече - екипът на Международната агенция констатира 9 добри практики в българската атомна централа, които да бъдат споделени с международната ядрена общност, като две от тях са именно в областите за аварийно планиране и готовност, и за обучението и квалификацията. Това е признание за отличната подготовка на персонала на централата и за високото ниво на аварийната готовност в АЕЦ „Козлодуй", се казва в отговора на АЕЦ.

От централата допълват, че докладът от проверката е публикуван на интернет страницата на дружеството и е достъпен и в оригинал в английската част на сайта.

Подкрепи Economic.bg