Допитване дава предимство на привържениците на Brexit

Вниманието на пазарите остава съсредоточено върху централните банки.

Допитване дава предимство на привържениците на Brexit
152 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Вчера британският паунд претърпя големи движения след допитване, чиито резултати показаха, че 49% ще гласуват за излизане от ЕС, докато 47% имат намерение да гласуват за оставане в съюза. Независимо как пазарите тълкуват тези резултати, те създадоха още по-голяма несигурност за резултата, който изглежда ще е много по-оспорван отколкото първоначално се считаше. След натиска върху късите позиции, който изстреля паунда от 1.3836 до 1.4437, сега отново се включиха големите пари, които подновиха разпродажбите му.

Слабата цена на млякото на аукцион доведе до слизане на новозеландския долар до близката подкрепа при 0.66.

Долар/йена се сблъска с подновен интерес за продажби от фондовете, след като Японската централна банка реши да остави лихвите без промяна. Двойката остава в широкия рейндж от 112-114. Търговията през последните два месеца е волатилна и предимно във въпросните граници и само решителен пробив би дал по-добра ориентация за посоката на движение.

Евро/долар остана почти без промяна около нивата от 1.11, а пазара е в очакване на решението от заседанието на Федералния резерв тази вечер като няма никаква представа дали Фед ще е повече или по-малко оптимистично настроен към бъдещите повишения на лихвите и дали следващото покачване ще е през юни. 

Лихви

Американските лихви първоначално нарастваха, но върнаха печалбите заради слабостта на петрола и акциите и в края на деня съвсем загубиха посока след смесени данни от САЩ. Доходността за деня завърши с минимално покачване до 1.97%.

Облигациите в еврозоната претърпяха продажби и доходността по 10-годишните книжа в Германия скочи с 3.6 базови пункта, във Франция с 4 базови пункта, в Италия с 6.2 базови пункта и в Испания с 4.8 базови пункта. Във Великобритания имаше спад от 1.5 базови пункта.

Суровини

Златото се търгуваше вчера в рейндж. Вниманието на пазара е върху Фед и изненада в политиката му може да доведе до разпродажби на жълтия метал.

Медта остана стабилна, но останалите базови метали паднаха, докато инвеститорите теглеха печалби след ралито от 10% през последния месец.

Цената на петрола падна за втори пореден ден заради съмненията, че Иран няма да се присъедини към споразумението за замразяване на производството. Министърът на енергетиката в Русия заяви, че Иран има разумни доводи да не се присъединява към споразумението. Месечният доклад на ОПЕК показа, че Иран е увеличил през февруари производството с 18 000 барела на ден до 3.13 милиона барела, което е най-голямо увеличение след 1997 година.

Капиталови пазари

Пазарите бяха като цяло в защитни позиции заради слабостта на суровините, данните от САЩ и след не особено добрите прогнози на ЯЦБ за икономиката.

Подкрепи Economic.bg