„Агрион Финанс“ финансира инвестициите на фермерите по опростена процедура

Все по-често агробизнесът се обръща към алтернативни кредитни дружества, за да си осигури необходимите средства

„Агрион Финанс“ финансира инвестициите на фермерите по опростена процедура
1700 ~ 2 мин. четене
Автор: Агрион Финанс

Кредитите за земеделие се увеличават, а заедно с тях и алтернативите за фермерите. Нови форми на финансиране в агросектора представят от българското дружество „Агрион Финанс” на тазгодишното издание на Международно селскостопанско изложение БАТА АГРО.

Най-често фермерите имат нужда от допълнителни средства за покупката на още земя, посочват експертите. Възможностите в тази посока са свързани с универсален инвестиционен кредит или т.нар. инвестиционно финансиране или на лизинг. И ако допреди няколко години подобни финансови продукти в земеделието се приемаха за екзотика, днес са разпознаваеми и използвани в бранша. 

Искаме да улесним и достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите институции, посочиха от „Агрион Финанс”. Компанията не изисква подробни бизнес отчети и анализи, нито допълнителни застраховки или откриване на сметки.  Освен това, „Агрион Финанс” няма такса за разглеждане и кандидатстване, което намалява риска за кредитоискателя да направи разходи, а в крайна сметка да не е одобрен. На практика той не дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. 

Кредитите на „Агрион Финанс” започват от 10 000 лв. и нямат лимит. Компанията може да финансира и по-крупни сделки в земеделието – например за цели земеделски стопанства.

С новите финансови продукти на пазара покупката на земя може да стане с много по-малка първоначална вноска или дори без самоучастие от страна на клиента. При универсалния ипотечен кредит от „Агрион Финанс” финансирането покрива до 80% от цената на земята. При лизинга за покупка на земя процентът достига дори 100. Така компанията стана първата в бранша, която изцяло финансира сделки за покупки на земеделска земя. 

За фермера  означава, че ако си е харесал даден парцел и договорената от него сума по сделката съвпадне с оценката на дружеството – компанията я купува вместо него, а клиентът вместо да затваря свободни средства, започва да я изплаща на части. Погасителните планове се правят индивидуално спрямо възможностите на фермера като вноските се разсрочат до 10 години.

Коментари: 0