Airbus проверява самолетите си с дронове

Проверките се извършват на автопилот, който снима самолета изцяло, благодарение на 3D технология

Airbus проверява самолетите си с дронове

За да оптимизира процеса по проверка на своите самолети, френският производител на самолeти Airbus започна да тества дронове, които да правят тези проверки. Новината беше съобщена по време на авиационното шоу Farnborough Airshow в Англия.

Използваните дронове са от модела AscTec Falcon 8, произведени от компанията Ascending Technologies. Самата инспекция се извършва на автопилот, който снима самолета изцяло, благодарение на 3D технологията RealSense на Intel. В същото време тренирани пилоти наблюдават процеса, за да са сигурни, че нещо няма да се обърка.

За да правят снимки по време на проверката, дроновете имат оборудвана Sony камера с висока резолюция, която помага на работниците на земята да видят подробни снимки на всички механични или козметични дефекти чрез приблизително 150 снимки. След това снимките се преустройват в 3D модел за авиационните инспектори, които също се уверяват, че самолетът е годен за летене. Към момента Airbus тества този процес на своя модел A350.

По принцип проверките на самолетите се правят от хора и този процес отнема около 2 часа. С дроновете Airbus смята да съкрати това време до 10 минути, като освен в пъти по-кратката процедура, те ще могат да предотвратят потенциални наранявания на работниците при инспектирането.

Коментари: 0