Българинът изпива средно по 73.5 литра бира на година

Заетите в пивоварния бранш са 26 200 човека

Българинът изпива средно по 73.5 литра бира на година
Автор: Кезим Медев

„Историята на пивоварството в България е доста интересна. Има доказателства, че в България производството на пиво датира още от времето на неолита. Днес отбелязваме 135 г. от началото на пивоварната индустрия в България и смея да твърдя, че ние не отстъпваме по нищо от пивоварите в Европа. На връх  патронния ни празник Илинден се навършват и 60 години пивоварна наука, както и 25 години от създаването на Съюза на пивоварите в България“, това заяви председателят на съюза Владимир Иванов.

Изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова сподели любопитна информация за пивоварния бранш. Според данните, които тя представи за 22 години, компаниите от съюза са инвестирали около 1 милиард и 130 милиона лева. По-голямата част от инвестициите е била насочена в подобрението и изграждането на бази, за нова техника, съоръжения и дейности за опазване на околната среда.

На проведената днес среща, стана ясно, че пряко заетите хора в бранша, са 2 400 човека. Индиректно заетите са 7 800, а заетите места в услугите, търговията и туризма свързани с пивоварството са 26 200 човека. Най-силните години за индустрията са отбелязани през 2012-та и 2013-та. През 2014 година се наблюдава лек спад, а през изминалата и в началото на тази година, тенденцията отново е ръст.

„Консумираната бира в страната е 73.5 литра на глава от населението, което ни изстрелва доста напред в Европа, но още доста има да настигаме държави като Чехия и Германия. Всички тези числа имат и пряка полза за България. Пивоварството пълни държавния бюджет с 341 милиона лева. Това са приходите на държавата от акциз и ДДС. Днес за първи път можем да кажем, че има лек спад в търсенето на пластмасови бутилки, което е положително както за нас, така и за околната страна. Класиката в жанра – стъклото, отчита ръст, но най-напред излизат кеновете. Забелязва се покачване на потреблението на бира в ресторантите“, оповести г-жа Радомирова.

По думите ѝ, градовете в които се употребява най-много пиво, са Русе, следван плътно от Монтана, Плевен и Бургас. Очаквано мъжете водят повече от два пъти над нежния пол в консумацията на алкохолната напитка. Работи се усилено с младежите под 18 годишна възраст в информирането им за неблагоприятните последствия от употребата на алкохола.

Специалният гост на срещата на пивоварите бе Пиер-Оливър Бержерон, председател на Съюза на пивоварите в Европа. Той сподели, че очаква голям ръст в продажбите на бира на българския пазар през следващите години. Г-н Бержерон говори относно проведено проучване сред 10 000 граждани на 7 европейски страни. Резултатите от него показват, че мнозинството има желание да бъде информирано за хранителната стойност и съставките, с които се произвежда бирата. Той заяви, че искът на потребителите ще бъде уважен и много скоро върху опаковката на напитките ще се появи нужната информация. 

Коментари: 0