Акциите на „китайския Lehman Brothers“ се сринаха

Конгломератът Evergrande е все по-близо до фалит, а това може да засегне финансовата система на Китай

Акциите на „китайския Lehman Brothers“ се сринаха

Снимка: БТА

2852 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Акциите на Evergrande се сринаха с 19% на борсата в Хонконг, достигайки най-ниските си стойности за повече от 11 години. Загубите на китайската инвестиционна компания растат, а инвеститорите правят мрачни прогнози за бъдещето ѝ, пише Reuters. Конгломератът има краен срок за погасяване на настъпващи задължения, а невъзможността му да се справи го изправя пред угрозата от фалит.

В рамките на азиатската сесия книжата на компанията се търгуваха за 2.06 хонконгскли долара – най-слабото представяне от май 2010 г. насам.

Отделът за управление на имуществото на компанията поевтиня с над 12%, докато отделът за електрически автомобили е загубил 8%. Компанията за стрийминг на филми Hengten Net, мажоритарна собственост на Evergrande, спадна с 14%.

Evergrande се опитва да събере средства за плащания към многобройните си кредитори, доставчици и инвеститори, като регулаторите предупреждават, че пасивите му от 305 млрд. долара могат да предизвикат по-широки рискове за финансовата система на страната, ако не се стабилизират.

Един от основните кредитори на Evergrande е предвидил провизии за загуби по част от заемите си към затруднения предприемач, докато някои банки планират да му дадат повече време за погасяване, казаха пред Reuters четирима банкови ръководители.

Конгломератът трябва да плати 83.5 млн. долара лихва на 23 септември за облигацията си с падеж март 2022 г. Той има още 47.5 млн. долара лихвено плащане, дължимо на 29 септември за падежиращите през март 2024 г. книжа. И двете облигации ще бъдат неизпълнени, ако Evergrande не успее да уреди лихвата в рамките на 30 дни от планираните дати за плащане.

При всеки сценарий  на изпадане в несъстоятелност Evergrande ще трябва да преструктурира облигациите, но анализаторите очакват нисък коефициент на възстановяване за инвеститорите. Търговията с облигациите на компанията подчерта колко драстично очакванията на инвеститорите за нейните перспективи се влошиха тази година.

Доларовата облигация с лиха 8.25% и падеж през март 2022 г. се търгува на 29.156 в понеделник следобед, като доходността е над 500%, в сравнение с около 13.7% в началото на годината. Облигацията с лихва 9.5% и падеж през март 2024 г. е при цена от 26.4 и доходност над 80%, в сравнение с 14.6% в началото на 2021 г.

Неволите на компанията оказват натиск и върху по-широкия сектор на имотите, както и върху юана, който падна до триседмичното дъно от 6.4831 за долар в офшорната търговия.

Подкрепи Economic.bg