ЦИК дава още 9.5 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Обмисля се гласуването да става с една карта, за да няма объркване сред гражданите

ЦИК дава още 9.5 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Снимка: Красимир Свраков

384 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) е обявила обществена поръчка за допълнителни 1600 машини и 26 хил. флаш памети за предстоящите избори през ноември. Тя е стартирана в петък и е на стойността ѝ е 9.5 млн. лв. За участие в нея Комисията е поканила трима участника – „Сиела Норма“, „Смартматик“ и „Информационно обслужване“. Това заяви председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

„Няма да имаме време да извлечем информацията от флаш паметите от 14 ноември за втория тур и трябва да се поръча втори комплект“, обясни Матева. Тя коментира, че ЦИК имат уверение от Министерския съвет, че средствата, които са необходими за допълнителни машини, ще бъдат предоставени.

В избирателните секции, в които на 11 юли са гласували над 320 избиратели, ще има по две машини, за да се избегне струпване на хора. Матева коментира, че в България няма да се връщат машините от чужбина, защото Комисията няма да има технологично време за това.

„Предвижда се тук да има втори комплект машини за чужбина, на които няма да бъде инсталирано нищо. Когато стане ясно, че ще има втори тур на президентските избори, на тях ще бъде инсталирана бюлетината за втория тур и машините ще заминат за секциите извън страната“, поясни Матева.

За момента в Комисията са обединена около идеята да се гласува с една карта на предстоящия вот на 14 ноември. Така процесът няма да се забави и няма да има риск избирателите да се объркат. Според Матева ще има две разписки, които ще бъдат с различни дължина, за да може секционната избирателна комисия визуално да ги разпознава и да ги насочва към правилната кутия.

Подкрепи Economic.bg