Акциите на Tesla скочиха с 6% в предварителната търговия

Инвеститорите реагираха на новината, че предстои сплит в съотношение 5 към 1

Акциите на Tesla скочиха с 6% в предварителната търговия

Снимка: БТА

Tesla Inc обяви снощи, че предстои сплит на акциите в съотношение 5 към 1. Целта на компанията е да направи книжата си по-достъпни за малките инвеститори, които в момента трудно могат да си позволят цената от над 1 400 долара за брой. Обявлението не беше отчетено в рамките на вчерашната борсова сесия, но в днешната предварителна търговия акциите поскъпнаха с близо 6% до 1 455 долара за брой.

Компанията заяви в официално съобщение снощи, че се стреми да направи акциите си по-достъпни за служители и инвеститори, тъй като в момента книжата са едни от най-скъпите на Уолстрийт.

Акциите на Tesla са нараснали над 200% през тази година, докато тези на General Motors и Ford Motor например са поевтинели заради пандемията от коронавируса, пише Reuters.

Сплитът на акциите е начин компаниите да ги направи по-достъпни за инвеститорите на дребно, като потенциално привличат отделни купувачи, които правят малки сделки. Напоследък обаче брокерите все повече позволяват на клиентите си да купуват части от акции, което прави ползата от разделянето на акциите не толкова голяма, колкото в миналото.

Tesla заяви, че настоящите акционери (към 21 август) ще получат четири допълнителни акции след приключването на сесията на 28 август, като борсовата търговия ще бъде разделена, коригирана на 31 август.

Разделянето на акциите на Tesla следва вече обявения от Apple в края на юли сплит на акции в съотношение 4 към 1.

Сплитовете станаха рядкост на Уолстрийт през последните години, като само три компании от S&P 500 обявиха подобни действия през 2020 г. За сравнение, през последното десетилетие имаше средно по 10 на година, според S&P Dow Jones Indices.

През юли Tesla отчете печалба през второто тримесечие, подкрепена от намаляването на разходите и повечето доставки. Те успяха да компенсират фабричните прекъсвания заради коронавируса. Според Reuters компанията скоро може да се присъедини към широкия американски индекс S&P 500.

Докато много институционални инвеститори избягват акциите на Tesla през последните години поради липса на постоянна рентабилност, компанията има силна подкрепа сред индивидуалните инвеститори.

През последните 30 дни Tesla е на второ място след Apple като най-популярната акция в приложението за търговия на Robinhood.

Коментари: 0