Прокуратурата: Мейлът с „опорните точки“ е клевета срещу директор на Nova

Медията заяви, че ще използва всички свои законови права, за да защити достойнството и авторитета си

Прокуратурата: Мейлът с „опорните точки“ е клевета срещу директор на Nova

Миляна Велева, директор на „Новини и актуални предавания“

Снимка: Nova

Няма основание за образуване на досъдебно производство, а установените данни са за евентуална обида и клевета спрямо Миляна Велева – престъпления от частен характер, които се преследват по отделен законов ред. Това е записано в постановление на Софийската районна прокуратура, цитирано от Nova. Документът все още не е публично достъпен на сайта на държавното обвинение.

Припомняме, че от анонимен електронен адрес преди два месеца бяха разпратени „опорни точки“, за които се твърдеше, че са изпратени от директора на „Новини и актуални предавания“ на Nova Миляна Велева до журналистите в медията, внушавайки, че им се спускат насоки за „правилно“ отразяване на актуални теми. Снимка с „опорните точки“ се разпространи масово в социалните мрежи.

Тогава телевизията обяви, че „няма да позволи умишлено и злонамерено разпространяване на измислени текстове и фалшиви новини, опетняващи достойнството и авторитета ни. Въпросните анонимни фалшификати не са в състояние да издържат и елементарна проверка за достоверност“. Сигналът беше предаден на прокуратурата.

Сега NOVA заявява, че ще използва всички свои законови права, за да защити достойнството и авторитета си.

Правото на българските граждани на свободно изразяване е гарантирано от закона и е признак за зрялост на обществото, но то не бива да се абсолютизира и да служи за оправдания на действия, засягащи грубо и безцеремонно, а най-вече и безпричинно правото на чест и достойнство на обсъжданата личност, пише в постановлението, цитирано от телевизията.

Коментари: 0