Акциите на Volkswagen поскъпнаха след обявена инвестиция в електромобили

Ръст беше регистриран и в цената на акциите на технологичния гигант Siemens

Акциите на Volkswagen поскъпнаха след обявена инвестиция в електромобили

Акциите на Volkswagen AG поскъпнаха с 2.5%, след като концернът обяви, че ще инвестира 10 милиарда евро в развитието на електромобили, като идеята е всяка една от дъщерните й марки да има такива модели. Акциите на технологичния гигант Siemens също се повишиха с 0.87% и поскъпнаха до цена от 115.80 евро, а немският индекс DAX прибави повече от половин процент към стойността си, достигайки 13047.22 пункта.

След няколко дневни понижение, щатските борси отново поеха във възходяща посока, за което подпомогнаха добрите финансови резултати на Wal-Mart и Cisco Systems. Индустриалният индекс Dow Jones добави 187.08 пункта, като достигна до 23458.36 пункта, докато S&P 500 напредна с 0.82% до 2585.64 пункта. Nasdaq се покачи с повече от 1 процент до нивото 6793.29. През изминалия ден европейските пазари приключиха сесията на зелена територия. В 12:00 часа българско време ЕЦБ потвърди, че потребителските цени са нараснали с 1.4%, което все още се разминава с целевото ниво на банката от 2%, но въпреки това е положителен знак за икономиката. Британският FTSE нарасна с 0.19% до 7387 пункта, а френският CAC достигна ниво от 5336 пункта, затваряйки с 35 пункта над нивото си на отваряне.

Цената на златото остана стабилна, като тройунция от ценния метал се търгуваше за $1278.58, докато среброто поскъпна с над половин процент до цена от 17.08 долара за тройунция. Цената на петрола се задържа над 55 долара за барел, но остана под натиск, след като високото производство от страна на САЩ  започна да притеснява инвеститорите и да  хвърля  съмнения върху решението на OPEC за бъдещо ограничаване на добива. Цената на сорта Брент поевтиня с 0.83% до 61.34 долара за барел.

Икономически данни – Еврозона

През последния ден от седмицата Канада ще публикува данните за своята инфлация за месец октомври в 15:30 часа. От доклада се очаква да покаже, че инфлацията е нараснала с 0.1% през миналия месец. На годишна база се очаква CPI да нарасне с 1.4%.

Европейски банков конгрес – Франкфурт

В 10:30 часа президентът на ЕЦБ Марио Драги, президентът на Bundesbank Йенс Вайдман и изпълнителният директор на Deutsche Bank Джон Крейн ще говорят на Европейския банков конгрес във Франкфурт. Въпреки че не се очакват изказвания, които да повлияят значително на пазарните настроения, инвеститорите ще следят с интерес думите на банкерите.

Икономическите инструменти на фокус:

Vascular Biogenics Ltd – Седмична

Био фармацевтичната компания отчита голям подем и цената на акциите и поскъпна с повече от 100% през текущата година. Възходящото движение прави пробив над важна тренд линия на съпротива, с което се  разчиства пътя към следващата зона на съпротива около $12.30. Индикаторът MACD показва, че възходящия тренд е в сила и има още потенциал за развитие, което ни кара да смятаме, че е уместно да се инвестира в компанията. При задържане над тренд линията са в сила сигналите за покупка, докато при пробив под 7.50 ще останем неутрално настроение към компанията.

EUR/USD

Силният възходящ тренд на валутната двойка направи корекционно движение, което срещна подкрепа при цена малко над 1.15. С индикатора Стохастик се образува скрита дивергенция, която е тренд потвърждаваща формация и очакваме да започне нова възходяща вълна, при която очакваме цената да пробив локалния максимум при 1.20.

XAG/USD

На седмична графика цената на среброто очертава низходящо движение в канал, което се намира върху 50 периодната средна. Индикаторът RSI показва равновесие между купувачи и продавачи и на този етап няма ясен сигнал накъде ще поеме метала. Подходящо ниво за влизане в дълга позиция е пробив над горната граница на канала над 18.00 долара за тройунция.

Dow Jones

Щатският индекс направи силно дневно изменение, с което сложи край на краткосрочната корекция. Стойността се покачи над 20 дневната средна и очакваме да атакува максимума при 23625 пункта и дори да достигне нов рекорд. Образуваната скрита дивергенция дава допълнителен тласък на възходящото движение  и ще подкрепи достигането до нов максимум.

Коментари: 0