Акциите поскъпнаха след новите мита между САЩ и Китай

Днес в 17:00 часа председателят на ЕЦБ Марио Драги ще направи изявление

Акциите поскъпнаха след новите мита между САЩ и Китай

Снимка: Pixabay

608 ~ 2 мин. четене

След като по-рано през деня САЩ наложиха официално мита в размер на 200 млрд. долара върху вносни стоки от Китай, в отговор Пекин обяви на Вашингтон мита върху повече от 5000 продукти на стойност 60 млрд. долара, които ще влязат в сила на 24 септември. Пазарите си отдъхнаха във вторник и акциите поскъпнаха след налагането на митата между двете икономики.

Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones добави 188 пункта към стойността си и финишира на ниво 26 246 пункта, поведен от доброто представяне на Nike и Boeing, маркирайки пети пореден ден на положителни резултати. Широкият S&P 500 порасна с половин процент до 2904 пункта, поведен от индустриалния сектор. Технологичният NASDAQ пък напредна с 0.8% до 7956 пункта, благодарение на  Netflix, Amazon, Apple, и Alphabet. Акциите на силно чувствителните спрямо търговското напрежение Caterpillar и Boeing поскъпнаха с около 2%.

Европейските книжа обаче не намериха единна посока в края на сесията. Британският FTSE се понижи слабо – с 0.03% до 7300 пункта, а DAX и САС нараснаха с респективно 0.51% и 0.28% до съответно 12157 и 5363 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Изявление на Марио Драги

Днес в 17:00 часа председателят на ЕЦБ Марио Драги ще направи изявление. Инвеститорите ще следят внимателно думите му и ще търсят насоки както относно бъдещата политика на Европейската централна банка, така и за потенциална информация относно предстоящия развод на Европа и Великобритания. В минутите около речта му е възможно да възникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си еврото.

Инструменти на фокус

Facebook Inc. – Дневна

Акциите на социалната мрежа претърпяха драматичен спад от близо 20% след публикуването на отчетите за Q2 и оттогава насам се движат в низходящ канал под 50-дневната средна. В момента котировките са в близост до долната граница на канала, а индикаторът Стохастик се намира в зона на разпродаден пазар, което ни кара да смятаме, че в скоро време може би ще има достатъчно силен бичи импулс, който да покачи акциите до първоначално горната граница на канала, а в последствие и до 50-дневната средна ЕМА.

GBP/USD – 4 часова

GBP/USD претърпя значителен спад от април до август, но от началото на месеца британската лира напредна спрямо долара. Очакваме валутната двойка да тества долната граница на канала и при неуспешен пробив движението да продължи както досега. При успех обаче първото ниво на подкрепа ще бъде при психологическото 1.3100.

XAU/USD – 8-часова

След сериозното поевтиняване на златото от две седмици насам то се движи в рамките на рейнджови канал. Очакваме цената на скъпоценния метал да продължи да пада, поради което смятаме, че може да се влезе в къса позиция с първоначална цел 1180 и второ ниво на подкрепа при 1170 долара за тройунция.

Dow Jones– Дневна

Индексът на 30-те сини чипа бавно, но устремено се готви да преодолее загубите, натрупани при корекцията през февруари. Възходящото движение е стабилно. Индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар, а котировките са в непосредствена близост до горната граница на канала, поради което смятаме, че е възможно да има ново краткосрочно понижение в цената, което да се използва за покупка на по-добра цена.

Подкрепи Economic.bg