Акционер на Xerox поиска съдът да блокира сделката с Fujifilm

Дарвин Дийсън смята, че сделката подценява стойността на Xerox

Акционер на Xerox поиска съдът да блокира сделката с Fujifilm

Снимка: Fujixerox

568 ~ 1 мин. четене
Акционерът на Xerox Дарвин Дийсън поиска във вторник от съда да блокира сливането на компанията с японската Fujifilm. В мотивите си той изтъква, че производителят на копирни машини е провалил акционерите си, одобрявайки сделка, която подценява стойността на организацията. 

Договорката за придобиването е за 6.1 млрд. долара. Освен Дийсън, още един инвеститор настоява за прекратяване на сливането – Карл Айкан. Двамата заедно контролират около 15% от акциите на Xerox. Те са категорични, че в този си вид сделката е в полза на японската компания. 

Това е най-добрият път пред компанията, твърдят от Xerox, които в продължение на година са проучвали възможните алтернативи, пише Reuters. „Твърденията на господин Дийсън са безсмислени и компанията ще се защитава с всички сили“, се посочва в изявление до медиите. 

Според обявените миналия месец условия на сделката Fujifilm планира да придобие изцяло Xerox, като слее американската компания с вече съществуващото им съвместно предприятие Fuji Xerox. Идеята на този е ход е да се спечели от мащаба и да се намалят разходите, тъй като търсенето на печатни офис машини намалява. 

Съвместното дружество съществува в различни форми от 1962 г., а в настоящия си вид датира от 2001 г. Сегашната сделка за сливане се очаква да приключи през юли или август 2018 г. 


Подкрепи Economic.bg