НАТО: Дори и без територии, „Ислямска държава” остава заплаха

Очаква се създаване на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа

НАТО: Дори и без територии, „Ислямска държава” остава заплаха

Снимка: БТА

536 ~ 2 мин. четене

Международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) освободи почти всички територии, завладени от терористите, но дори и без територия групировката си остава заплаха. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Според него държавите от коалицията трябва да решат как да постъпят с екстремистите. Той уточни, че НАТО подкрепя коалицията, но не участва в нейната дейност. Алиансът единствено е предоставил самолети-радари.

По повод започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО генералният секретар отбеляза, че се очакват решения за промени в командването на Алианса. Предвижда се министрите да одобрят обособяването на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа. Вторият нов отдел ще съгласува разместването на войски на НАТО в Европа. Очаква се да бъде утвърдено и обособяването на център за операции в интернет.

Министрите от НАТО ще обсъдят първите национални планове за изпълнение на целта вложенията в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП до 2024 година. Столтенберг вчера съобщи, че едва 15 от 29-те страни от НАТО изглежда ще бъдат в състояние да постигнат навреме тази цел. Докладите показват значителен напредък, но остава още много работа, поясни той.

Тази вечер ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната между НАТО и ЕС. Столтенберг коментира, че целта е двете организации да се допълват, както и че ЕС не може да замести НАТО в областта на сигурността.

В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО. Оказваме на Киев голяма политическа подкрепа, сега е време за реформи и когато те напреднат, ще оценим възможността за кандидатстване, посочи Столтенберг.

Подкрепи Economic.bg