Акционери на Facebook обсъждат да свалят Марк Зукърбърг от поста

Инвеститорите също така настояват за промяна на модела на управление на социалната мрежа

Акционери на Facebook обсъждат да свалят Марк Зукърбърг от поста

Зукърбърг и съпругата му Присила Чан

Снимка: БТА

Инвеститори на Facebook, които притежават акции на компанията за почти 3 млрд. долара, обсъждат конкретни ходове да свалят Марк Зукърбърг от председателския пост и да отстранят най-приближените му от компанията.

От Business Insider са разговаряли с шестима високопоставени акционери на Facebook, които стават все по-неспокойни относно начина, по който се управлява социалната мрежа. Те все по-гласно изразяват исканията си за промяна.

Всичките шестима интервюирани са се съгласили, че гневът сред инвеститорите никога досега не е бил толкова ясно изразен, откакто Facebook се листна на борсата през 2012 г. Оттогава те наблюдаваха с недоволство как компанията премина през серия от скандали – от чуждестранната намеса в президентските избори в САЩ до изтичането на личните данни на милиони потребители чрез вече фалиралата компания Cambridge Analytica.

Инвеститорите, планиращи бунт срещу Зукърбърг, отдават тези кризи отчасти на начина, по който се управлява социалната мрежа. Според тях към проблемите не е било подходено правилно, защото структурата на корпоративното управление на Facebook означава, че на практика Зукърбърг е недосегаем както като главен изпълнителен директор, така и като председател, на компанията.

„Имаме притеснения относно структурата на борда на директорите, на който проблем компанията изглежда, че не е готова да му обърне внимание, но който може да доведе до рискове – свързани с репутацията, регулациите и т.н.”, коментира контрольорът от Ню Йорк Скот Стрингър, който отговаря за около 895  млн. долара акции на Facebook чрез градски пенсионни фондове.

Инвеститорите открито агитират за радикална промяна в много аспекти, но има ясен консенсус по два конкретни проблема:
Те искат Зукърбърг да се оттегли като председател и постът да бъде зает от независим кандидат;
Акционерите също така Facebook да се откаже от двата класа акции, които предлага, защото тази структура на акциите концентрира твърде много власт в ръцете на Зукърбърг и неговия топ екип.

Мнозинство от независимите акционери гласува в подкрепа на предложенията на последните две срещи на инвеститорите на Facebook. Гневът изкипя на тазгодишната среща, когато Зукърбърг беше обвинен, че управлява компанията като „диктатор”, докато друг акционер се наложи да го изведат от срещата, за да успокои нервите си.

От Facebook са отказали да коментират недоволството сред инвеститорите. Говорител единствено е повторил стари изявление, според които структурата на управление на компанията е подходяща.

Коментари: 0