Александър Манолев получи обвинение за злоупотреба с евросредства

Бившият зам.-министър на икономиката е освободен под гаранция срещу 100 000 лв.

Александър Манолев получи обвинение за злоупотреба с евросредства

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Окръжна прокуратура–Благоевград привлече като обвиняеми бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и близката до него Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Димитрова е с парична гаранция от 2 000 лв., а Манолев – с гаранция в размер на 100 000 лв.

Според прокуратурата в периода януари 2013 г.- октомври 2015 г. двамата - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец  - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ гр. Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.

Държавното обвинение счита, че неверните сведения са представени, за да получи търговецът - ЕТ „Агротрейд-Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лв.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд-Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване, се казва в съобщението на прокуратурата.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.
Коментари: 0