Алтернативен и забавен начин за спестяване

Парите може да са достатъчно дори за почивка

Алтернативен и забавен начин за спестяване

Колко е важно спестяването на средства? Всеки, който отговаря на този въпрос, би казал, че е много важно.  Парите настрана ни дават самоувереност и спокойствие, че сме малко по-подготвени за неочакваните ситуации в живота ни.

Въпреки, че всички са единодушни по въпроса за спестяването, хората в България не заделят пари. Това не е просто въпрос на средства, а на култура и дори навик.

Експерти от "УниКредит Булбанк" предлагат един иновативен метод за спестяване.

Този алтернативен начин за заделяне на пари, който се практикува от милениумите (всички родени между 1980 и 2000 година), е лесен и работи.

Всъщност, това поколение не е чак толкова безотговорно, колкото е прието от всеобщото схващане и има на какво да ни научи. Младите хора са ъпгрейднали ритуала със събиране на монети в касичка и практикуват алтернативното спестяване на левчета. 

Те събират монетните левчета, които им попадат и не ги харчат за определен срок от време. Този тип спестяване е много актуален сред по-младите хора, защото не го усещат по джоба си.

Левче-кефче

За една година по-активните събират между 300 и 500 лева, които най-често използват за почивка, нов смартфон и скъпи дрехи.

Тенденцията с левчетата е много актуална и със сигурност всеки има познат, който го прави. Освен че това е техният начин да събират средства, милениумите са готови да споделят ценен опит за този вид спестяване.

„За спестяването с левчетата чух в първи курс в университета. Една колежка каза, че е заминала на дълъг уикенд с гаджето си, като е спестила 300 лева на монети. Опитах и аз и за година спестих близо 500 лева. Те бяха по-голямата част от сумата, която бях предвидила за море с приятели“, разказва Ива (23 год.), последна година студентка, която работи като сервитьорка.

Спестяването, което зарибява

Това вероятно ви изглежда начин за спестяване на студенти и ученици, които не печелят много собствени средства, но всъщност самият ритуал да спестяваш левчета е толкова зарибяващ, че и младежите с високи доходи не искат да харчат монетния лев.

Вижте какво разказва Иван, програмист на 28 години, който работи за голяма международна фирма:

„Събирам левчета от около 4 години. Сумата, която имам, надхвърляше 1000 лева, последният път, в който съм ги броил (преди повече от 6 месеца). Не събирам монетите с цел да си купя нещо, просто самата идея много ми харесва. Не мисля скоро да харча тези пари.“, обяснява младият специалист.

Левът се превръща в долари

Всъщност левчетата са променили живота на млада счетоводителка. Явно при нея поговорката „капка по-капка, вир става“ важи с пълна сила.

„Започнах да събирам левчета, след като завърших университет. След като се дипломирах си намерих работа по специалността – започнах да работя в счетоводна къща. Заплатата ми беше 500 лева, живея под наем в София и с тези пари не съм си и мислила за спестяване. Все пак събирането на монетното левче не ми изглеждаше непосилно и си казах, че ще ги събирам минимум една година, без да ги харча, просто от любопитство, за да видя колко ще спестя. За година и половина спестих 450 лева. С тях си платих за курс по бизнес английски. Няколко месеца след като го завърших, започнах да практикувам професията си за американска фирма, с офиси тук. Познайте…, заплатата ми нарасна доста, така че левчетата ми спечелиха немалко пари“, разказва Силвия на 27 години.

За каквото и да решите да използвате левчетата, ако спестявате такива, винаги ще ви свършат работа. Дори и младите хора и тези с по-ниски доходи могат да намерят своя начин да заделят малко пари. Така че, ако все още нямате висока заплата, помислете за монетния лев. Пестенето му е добро начало да си изградите култура да не харчите всичко, което получавате. 

Коментари: 0