АМ „Струма“ минава по билото на Пирин

Така ще се намали трафика през Кресненското дефиле и ще се запазят защитените видове

АМ „Струма“ минава по билото на Пирин

Платното в посока София на АМ „Струма“ ще мине по билото на Пирин. Това са решили експертите от Комитета за наблюдение, които трябва да определят бъдещото трасе на магистралата през Кресненското дефиле, съобщи bTV.

По новия път колите в посока София ще минават през Стара Кресна, a по стария път през дефилето ще минават колите към Кулата. Очаква се изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда и отчуждаването на терените за новото трасе.

Целта на изграждането на нов път през Пирин с тунели и мостове е да се намали наполовина трафика през защитения Кресненски пролом. Ежедневно десетки хиляди автомобили минават през дефилето и това нанася сериозни щети на природата.

В района живеят многобройни редки и защитени видове. За да бъдат запазени, трафикът трябва да бъде ограничен.

„Това е изпълнимо решение, което със сигурност ще облекчи сегашното положение. Алтернативата е да се вкарат двете платна в дефилето. Тогава ще стане наистина страшно“, смята доц. Николай Начев, еколог и експерт по строителство на пътища.

Предишната идея да се изгради магистрала на 2 нива през дефилето срещна острата съпротива на екологични организации, които дори сезираха Европейската комисия. Това принуди Министерството на регионалното развитие да се откаже от идеята.

Стойността на цялата магистрала е 2 млрд. лв. 

Коментари: 0