Амал Клуни става специален пратеник на Великобритания за свободата на медиите

Тя е известна като защитник на журналисти

Амал Клуни става специален пратеник на Великобритания за свободата на медиите

Снимка: БТА

Адвокатът за правата на човека Амал Клуни бе назначена за специален пратеник на британското правителство за свободата на медиите, съобщи външното министерство на Великобритания.

Съпругата на актьора Джордж Клуни и външният министър Джеръми Хънт ще работят за "противодействие на драконовските закони, които пречат на журналистите да вършат работата си", заявиха от ведомството.

Хънт заяви, че насилието срещу журналисти е достигнало "тревожни нива в световен мащаб".
Клуни, която няма да получава заплащане за работата си, заяви, че за нея е чест да поеме ролята.

„Чрез моята правна работа, защитавайки журналистите, от първа ръка видях начините, по които репортерите са набелязвани и изпращани в затвора в опит да бъдат заглушени и да се предотврати свободата на медиите", добави Клуни, която миналата година се присъедини към правния екип, защитаващ двама журналисти на Ройтерс. задържани в Мианмар.

Британски гражданин от ливански произход, тя е известна с това, че се занимава със защита на човешките права.

През 2015 г. тя беше част от юридическия екип, работещ за освобождаването на двама журналисти от Ал Джазира от затвора в Египет.

Наскоро тя представляваше Надя Мурад - носител на Нобелова награда за мир, която бе заловена и измъчвана от "Ислямска държава".

Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че опитът на г-жа Клуни гарантира, че усилията на Великобритания за защита на световната свобода на пресата имат „реално въздействие върху журналистите“.

Той добави: "Тя ще използва експертния си опит, за да председателства панел, съставен от най-добрите световни юридически умове, за разработване и насърчаване на правни механизми за предотвратяване и премахване на злоупотребите с медиите."

През 2018 г. 99 репортери са били убити, 348 - задържани и 60 заловени за заложници по целия свят, съобщава още британското външно министерство.
Коментари: 0