Amazon е неудържима: За година е удвоила печалбата си над два пъти

Богатството на Джеф Безос се увеличи с 12 млрд. долара

Amazon е неудържима: За година е удвоила печалбата си над два пъти

Снимка: БТА

1224 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Американският онлайн гигант Amazon продължава да жъне финансови успехи. Резултатите за първото тримесечие на 2018 г. сочат, че компанията е реализирала над два пъти по-голяма печалба спрямо същия период на миналата година. Електронният търговец е спечелил 1.6 млрд. долара, предават световните агенции.

Цифрите са още по-впечатляващи на фона на това, че междувременно Amazon продължава да инвестира в скъпи центрове и оригинално съдържание. Компанията отдавна вече не е просто търговец, а финансовите ѝ резултати напоследък затвърждават все по-силните ѝ позиции.

Основаната от Джеф Безос корпорация успя да смае инвеститорите още в края на 2017 г., когато записа рекордна печалба от близо 2 млрд. долара. Това я изстреля до втора позиция в класацията по пазарна капитализация, изпреварвана единствено от Apple.

Изненадващото увеличение на печалбата през първото тримесечие на тази година се дължи на няколко фактора: облачният бизнес Amazon Web Survices, както и бързо развиващият се рекламен отдел.

Продажбите на Amazon за тримесечието достигнаха 51 млрд. долара, което е с 43% повече от миналогодишните резултати. Това до голяма степен се дължи на доброто представяне на облачния бизнес. Amazon Web Services пък отбеляза ръст на продажбите с близо 50%, достигайки 5.4 млрд. долара.

Добрите резултати надминаха очакванията на Wall Street и това логично доведе до скок от 7% в цената на акциите. 

По думите на финансовия директор на Amazon Брайън Олсавски едно от предизвикателствата пред компанията сега ще е да намери начин да компенсира нарастващите разходи за оригинално съдържание. Гигантът усилено развива свои телевизионни продукции, като неотдавна добави в портфолиото си и излъчването на игрите по американски футбол. 

Един от предприетите прийоми е поскъпването на цената на абонамента програма Amazon Prime, която включва доставки, видео стрийминг и някои други услуги. През пролетта тя ще скочи от 99 долара на 119 долара годишно, обявиха от компанията в четвъртък. Увеличението влиза в сила от следващия месец. 

Миналата седмица пък стана ясно, че Prime вече има повече от 100 млн. абонати. 

Безос на върха на света, но с Тръмп насреща си

Вече няколко месеца той е най-богатият човек в света, а от вчера Безос е още по-състоятелен. Поскъпването на акциите на Amazon мигновено му донесе нови 12 млрд. долара. Така нетната стойност на богатството му вече възлиза на 134 млрд. долара. 

Amazon е във вихъра си, но това не означава, че на хоризонта пред нея няма трънливи препятствия. Преди месец едно изказване на американския президент Доналд Тръмп беше достатъчно да срине акциите ѝ с няколко процента. Държавният глава не крие негативното си отношение към привилегированата, според него, позиция на гиганта и преди няколко седмици поднови атаките си срещу е-търговеца, като загатна за евентуални данъчни рестрикции. 
Подкрепи Economic.bg