Amazon се споразумя с Франция да ѝ плати $250 млн.

С това се слага край на данъчния казус от 2012 г.

Amazon се споразумя с Франция да ѝ плати $250 млн.
Онлайн търговецът на дребно Amazon се споразумя с френските власти да плати на държавата 250 млн. долара. Новината идва като развръзка на заформилия се през 2012 г. казус, когато от компанията бе поискано да плати данъци върху печалбата си във Франция за периода 2006-2010 г. 

Подробности за актуалната договорка не са разкрити, пише USA Today. До медиите постъпи само информацията, че Amazon е постигнала „цялостно споразумение с френските данъчни органи“. 

Компанията заявява, че иска да предостави възможно най-доброто потребителско изживяване за своите клиенти във Франция. От 2010 г. насам Amazon е инвестирала над 2 млрд. евро в страната и е създала повече от 5 500 постоянни работни места. 

Миналата година компанията на най-богатия човек в света Джеф Безос постигна подобно споразумение и с италианските власти, с което сложи край на данъчния спор за 100 млн. евро там. 

През последните години Amazon понесе критики, че е намалила плащането на данъци в европейските страни, насочвайки продажбите си през Люксембург. Много чуждестранни компании предприеха този ход заради данъчните облекчения в херцогството. 

Френското правителство, от своя страна, се опитва да уреди дългосрочни данъчни казуси. Миналата година изгуби дело срещу Google, след като съдът постанови, че компанията не е длъжна да плати 1.1 млрд. евро, тъй като дружеството не е имало достатъчно облагаемо присъствие в страната. Оттогава френското правителството лобира за затягане на данъчните правила за онлайн компаниите в Европейския съюз. 
Коментари: 0