Amazon спечели делото срещу ЕК за спестени данъци

Общият съд на ЕС реши, че Люксембург не е предоставил незаконна помощ на американския гигант в електронната търговия

Amazon спечели делото срещу ЕК за спестени данъци

Снимка: БТА

280 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Amazon спечели обжалването си срещу Европейската комисия, която нареди на американския технологичен гигант да върне 250 млн. евро данъци на Люксембург. Общият съд на ЕС реши, че Комисията не е успяла да докаже наличието на незаконно данъчно предимство, предоставено на Amazon от Люксембург, където американската фирма има регистрирано дъщерно дружество.

ЕК заяви през 2017 г., че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на американския гигант в електронната търговия. Според Комисията на Amazon е позволено да плаща четири пъти по-малко данък от други местни компании, подчинени на същите национални правила. Компанията на Джеф Безос обаче оспори тази оценка.

„Приветстваме решението на Съда, което е в съответствие с дългогодишната ни позиция, че спазваме всички приложими закони и че Amazon не получава никакво специално отношение“, заяви говорител на компанията пред CNBC.

Европейската комисия още не е коментирала решението. Институцията може да го обжалва и да отнесе делото до най-висшата съдебна инстанция на ЕС.

Защо има значение?

Последното съдебно решение е второто в рамките на по-малко от година, при което ЕК не успява да докаже наличието на данъчно предимство за някой от американските технологични гиганти. През юли Генералният съд на ЕС заяви, че екипът на Европейската комисия, ръководен от Маргрет Вестагер, не е успял да докаже, че ирландското правителство е дало данъчно предимство на Apple. ЕК нареди на Apple да върне около 13 млрд. евро неплатени данъци през 2016 г.

Тогава Комисията реши да отнесе това дело до Съда на Европейската общност, като в същото време проучва инструменти, чрез които да увеличи възможностите си за борба нелоялната пазарна конкуренция.

В този контекст европейските законодатели в момента обсъждат две предложения, които биха могли да доведат до значителни промени. Съгласно тях целта на ЕС е да създаде средства за правна защита, които да доведат до практически промени, вместо да налага глоби на тези, които постоянно нарушават правилата.

Коментари: 0