American Express съкращава над 4000 служители

Компанията цели овладяване на бързото нарастване на разходите през последните тримесечия

American Express съкращава над 4000 служители
Автор: Стилиян Гребеничарски

American Express ще съкрати над 4000 работни места до края на годината, обяви главният финансов директор Джеф Кембъл, цитиран от Reuters.

На този етап компанията за кредитни карти има близо 63 000 служители, но последните по-високи от очакваните тримесечни разходи и провизиите по лоши заеми принуждават ръководството да предприемат мерки за оптимизиране на дейността. Разходите се повишиха с 3,5% през четвъртото тримесечие до 3,6 млрд. долара, а основни пера в тях са били маркетинговите и тези, свързани с персонала.

„Действията ни ще засегнат над 4000 служители и за тази цел вече сме заделили 313 млн. долара“, обяви Кембъл в конферентен разговор. Сумата вече е допринесла за по-високите разходи за изминалите три месеца. Съкращенията ще обхванат, както САЩ, така и поделенията зад граница.

Провизиите по необслужвани кредити са нараснали с 21,5% до 582 млн. долара.

Въпреки покачващите се разходи, печалбата на American Express за разглеждания период нараства с 10,7% до 1,45 млрд. долара  или 1,39 долара за акция. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2013 г. е бил реализиран положителен финансов резултат от 1,31 млрд. долара (1,21 долара за дял).

Това се дължи от една страна на повишените обороти, които потребителите са реализирали, използвайки своите кредитни карти, така и от покачването на нетните лихвени приходи. Важно е да се отбележи, че в отчета е калкулиран и еднократен приход преди данъци от 719 млн. долара, получен след продажбата на инвестицията в производителя на разходен софтуер Concur Technologies, който германската SAP се съгласи да придобие през септември за 7,3 млрд. долара.

След новината акциите на компанията поевтиняха с 2,3% до 85,62 долара.

Коментари: 0