Америка нае рекорден брой роботи

Те работят 24/7 и не са податливи на вируси

Америка нае рекорден брой роботи

Снимка: Twenty20

2609 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Компаниите в Северна Америка добавиха рекорден брой роботи през първите девет месеца на тази година. Целта е по този начин да се ускорят поточните линии чрез допълнителна работна ръка, в случая механична.

Поръчаните роботи наброяват 29 000, което е 37% повече в сравнение със същия период на миналата година. Общата цена на поръчките е около 1.48 млрд. долара, става ясно от данните на индустриалната група Асоциация за напреднала автоматизация. Това надхвърля предишния пик, регистрира през 2017 г.

Ускорението идва на фона на избухналата пандемия от COVID-19, която още повече подчерта тенденцията към автоматизация. Роботите са подходящи, тъй като елиминират зависимостта от човешкия фактор. Увеличаването на инвестициите идва и в отговор на желанието на компаниите да бъдат в крак със силното търсене, което от своя страна води до недостиг на ключови стоки.

Бизнесите просто не могат да намерят хората, от които се нуждаят – ето защо се надпреварват да автоматизират“, посочва Джеф Бърнщайн, президент на Асоциацията за напредък в автоматизацията, цитиран от CNN.

Анализът показва, че роботите навлизат във все повече части на икономиката. автомобилните компании отдавна са заложили на промишлената автоматика. Интересното е, че през 2020 г. комбинираните продажби за други видове бизнес изпревариха сектора за първи път, като тази тенденция продължи през 2021 г.

През първите девет месеца на годината поръчките за роботи, свързани с автомобили, нараснаха с 20% до 12 544 единици, според данните на асоциацията, докато поръчките от неавтомобилни компании се увеличиха с 53% до 16 355.

Не че автомобилостроенето се забавя – то е нагоре. Но други сектори – от метали до производители на храни – растат по-бързо“, каза Бърнщайн.

Компанията на Джон Нюман е една от тях. Athena Manufacturing, която произвежда метали за други производители в Остин, Тексас, вече има седем робота, включително четири инсталирани тази година. Тя купи първата си машина през 2016 г. Нюман каза, че машините са помогнали на Athena да отговори на скока в търсенето, включително на 50-процентния скок в поръчките за части, използвани от производителите на полупроводниково оборудване.

Машините също така позволиха на Athena през 2020 г. за първи път досега да премине към денонощна работа. В компанията работят 250 души, но малцина биха се съгласили да вземат непопулярни смени в малките часове на денонощието – за разлика от непретенциозните роботи.

Подкрепи Economic.bg