Американските акции записаха загуба

Европейската търговска сесия приключи на червена територия в последния ден на миналата седмица

Американските акции записаха загуба
През последния ден от седмицата водещите щатски индекси записаха загуби, след като няколко седмици се движеха в силен възходящ тренд. Някои от най-големите технологични компании като Facebook, Netflix и Alphabet върнаха част от печалбите, след като това беше секторът с най-добро представяне през годината.

Dow Jones се понижи с 39.73 пункта до 23422, за което най-вече допринесе спада на компаниите Intel и Merck. S&P 500 се раздели с 0.09% и завърши седмицата на ниво от 2582 пункта, като най-губещи бяха секторите на здравеопазването и енергетиката. Индексът Nasdaq завърши с минимално изменение от 0.01% над нивото на отваряне при 6750.94 пункта.

Европейската търговска сесия приключи на червена територия. Забавянето на корпоративните печалби подтикна инвеститорите да затворят позициите си, след като голяма част от водещите компании намалиха очакванията си за 2017 г. Бенчмаркът на европейските пазари – DAX се понижи с 0.42 на сто до 13127 пункта, а лондонският  FTSE изтри повече от половин процент, за да завърши деня на 7432.99 пункта. Най-губещата акция в петък беше на италианската компания Леонардо, която развива бизнес в космическата индустрия, защитата и отбраната. За изминалата седмица акциите на Леонардо поевтиняха с 14%, след като се наложи компанията да съкрати прогнозните стойности за 2017 г.

Модният гигант Burberry, също намали прогнозите си, като очаква спад в продажбите през следващите две години. Това подейства като сигнална лампа за развитието на пазарите, след което някой брокери от Deutsche Bank, Credit Suisse и JPMorgan, намалиха заложените целеви нива за акциите.

През изминалата търговска сесия златото изненадващо поевтиня с близо процент, като се търгуваше на цена от 1275.60 долара за трой унция. Очакванията към ценния метал е привлече вниманието на инвеститорите и да натрупа печалби, в резултат на възможността данъчната реформа в САЩ да бъде отложена.

В петък цената на петрола се понижи до 56.86 долара за барел, след като се очаква добива на нефт в САЩ да продължи да нараства. Въпреки спада, цената на нефта остана на най-високите нива от 2015 година насам.

Икономически данни - Великобритания

От 11:30 часа Агенцията за национална статистика на Великобритания ще публикува месечните си данни за производствената продукция в страната за септември. Очаква се да бъде отчетено повишение от 0.3%, което ще бъде прието за добър сигнал относно икономиката на страната по време на процеса по напускане на ЕС.
        
Инструмент на фокус - AstraZeneca

Акциите на фармацевтичната компания дълъг период се движат в рейндж между нивата 28 – 35, което дава възможност за търговия до нивата на подкрепа и съпротива, но вниманието ни е насочено към пробив над горната граница. Подходящо ниво, на което може да пласираме чакаща поръчка за покупка е 35.80 с ниво за ограничаване на загубата при 29.00.

EUR/USD

След формацията двойно дъно, валутната двойка започна възходящ тренд, потвърждение на който беше пробива на първата тренд линия около ниво 1.16. Пазара показва, че има интерес от поскъпване на еврото спрямо долара и очакваме тази тенденция да се запази до достигане на втората тренд линия около 1.1750. Индикаторът Стохастик се готви да направи възходящо пресичане близо до горната сигнална линия, което би дало тласък на възходящото движение.

XAG/USD

Цената на среброто не успява да формира устойчив тренд, но е образувала ниво на подкрепа около 16.30-16.50. Очакваме търговията да насочи суровината към тази зона, откъдето ще търсим сигнали за обръщане на тренда и влизане в дълга позиция с цел достигане на стойности над $18.

Dow Jones

Индексът Dow Jones показва наченки на слабост, което може да значи отслабване на възходящото движение и формиране на корекция, но очакваме стойността да се задържи над 50 дневната плъзгаща средна. Ще следим за всяка понижение на индикатора CCI под сигналната линия -100 съпоставено с ценовото изменение , което ще ни покаже дали пазара е готов за корекция или консолидира и се подготвя за нова възходяща вълна.
Коментари: 0