Американските индекси отбелязаха нови исторически максимуми

Петролът отскочи от 13-месечното дъно

Американските индекси отбелязаха нови исторически максимуми

Снимка: БТА

Щатските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite отчетоха слабо повишение, което беше достатъчно за да ги изпрати до нови исторически максимуми, след като завършиха съответно до 3357.75 и 9638.94 пункта. Индустриалният индекс  Dow Jones прибави 138 пункта към стойността си, но в края на сесията върна натрупаната преднина и завърши деня без изменение при 29276.34 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

През изминалия ден основна движеща сила на пазарите бяха изказванията на Джером Пауъл. Председателят на Федералния резерв свидетелства пред Комитета за финансови услуги на Камарата, че централната банка „следи отблизо“ ситуацията с коронавируса и въздействието му върху Китай и световната икономика.

Повечето европейски борси завършиха на зелена територия на фона на новината за намаляване на заразените с коронавирус. Водещ в печалбите беше транспортният сектор, който спомогна общоевропейския индекс Stoxx 600 да достигне до нов исторически връх в началото на търговската сесия. Немският индекс DAX се повиши с 1 процент до 13627.84 пункта, докато FTSE 100 завърши деня при ниво от 7499.44 пункта.

Във вторник инвеститорите предпочетоха рисковите активи, което понижи цената на златото. Ценният метал поевтиня с 0.28 на сто до 1567.80 долара за тройунция.

Петролът срещна подкрепа през изминалия ден, след като записа положителна търговия и отскочи от 13-месечно дъно. Цената на нефта остана под 50 долара за барел въпреки засиления интерес към суровината. Основна причина за поскъпването бяха новините за спад на заразените от коронавирус, което се прие оптимистично от пазара.

Акцентите днес

Изявление на Джером Пауъл

Отново на вниманието на пазарните участници ще бъде изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. От 17:00 часа през деня той ще представи показанията си пред „Банковата комисия на сената“ относно паричната политика и тенденциите пред икономиката, както и очакванията за инфлацията в страната. Изказването на топ банкера на САЩ ще бъде внимателно анализирано, понеже може да разкрие за нагласите на Фед относно водената политика и определяне на основния лихвен процент.

Основен лихвен процент на Нова Зеландия

В малките часове на деня Централната банка на Нова Зеландия взе решение да запази основния лихвен процент на текущото си равнище от 1.0%. Решението не изненада пазарите, при което не се забеляза голяма волатилност при валутните двойки, включващи новозеландския долар – NZD.

Инструменти на фокус

General Dynamics – Седмична

Компанията се развива в сферата на отбраната, като най-големия и клиент е американската армия. След временно забавяне на възходящото движение виждаме активиране на купувачите и поскъпване на акциите над 50 периодната средна. С комбинация от възходящо пресичане на индикатора MACD може да считаме, че имаме сигнал за покупка с краткосрочна цел поскъпване над $200 за акция. За ограничаване на загубите остава нивото на подкрепа около 180.

GBP/USD – 4 часова

Низходящото движение на паунда срещна подкрепа при цена 1.2850, където се образува тренд обръщащ модел дивергенция.  Очакваме възходящата корекция да достигне до 50 периодната средна около психологическата зона при 1.30. Отслабване на корекцията и неуспех за пробив и задържане над нивото на съпротива ще ни даде сигнал за продажба на валутната двойка.

XAG/USD – Дневна

Среброто остава под натиск като пробва трети опит за пробив под подкрепата, образувана от 50 периодната средна. Понижение под тази цена би довело до низходящо пресичане на индикатора Стохастик и засилване на разпродажбите. Затваряне на дневна свещ под 17.50 ще даде сигнал за продажба с цел понижение на цената до стойности около 17 долара за унция.

Nikkei225 – Дневна

Японският индекс навлиза в зона на съпротива, където очакваме да се образува троен връх. При неуспех за преминаване през нивото от 24000 пункта ще имаме потвърждение за отслабване на възходящата вълна. Това ще генерира продажби и е възможно да видим спад под 50 дневната средна. При задържане на индекса над 50 SMA ще имаме период на консолидация, в който вероятно ще има нов опит за пробив над нивото 24000.
Коментари: 0