Американският петрол падна под $30 за барел

Мерките на големите централни банки не успяха да успокоят пазарите

Американският петрол падна под $30 за барел

Снимка: Pixabay

836 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цената на американския петрол падна под 30 долара за барел в понеделник въпреки намалените лихвени проценти на Фед и други централни банки. Пазарите дори стават все по-неспокойни, защото продукцията на Китай намалява с най-резките темпове за последните 30 години, а коронавирусът продължава да се разпространява по света, пише CNBC.

Цента на сорт Brent се понижи с 2.89 долара (с 8.5%) до 30.96 долара за барел в 12:12 българско време, а в момента се движи малко над 30 долара. Суровият петрол WTI достигна 29.94 долара за барел, понижението е с 1.79 долара или 5.6%.

За да се бори с икономическия спад от разразилата се пандемия, ФЕД намали лихвените си процент до почти нула. След него последва неочаквано облекчаване от Централната банка на Нова Зеландия и Япония. Кризисните мерките не успяха да успокоят инвеститорите и фондовите пазари потънаха още повече в червената зона.

„Става очевидно, че основните централни банки по целия свят използват всичките си налични инструменти за предотвратяване на кризата, но изглежда страхът от пандемията има повече контрол над инвеститорите, отколкото предполагахме“, казва Хюсеин Сайед, главен пазарен стратег на FXTM.

Междувременно индустриалното производство в Китай падна с много повече от очакваното, като отчете 13.5% понижение за януари-февруари спрямо същия период на миналата година. Това е най-слабото представяне от януари 1990 г.

Разликата в цените на Brent и WTI се приближава до рекордно ниските си стойности от 2016 г., което прави суровия петрол на САЩ неконкурентен на международните пазари.

„Относителната слабост към Brent не би трябвало да бъде твърде изненадваща, предвид случващото се в цяла Европа“, казва анализаторът на суровини в ING Bank Уорън Патерсън. „Друг фактор има по-благоприятно влияние. Това е решението на президентът Тръмп да нареди да се попълнят стратегическите петролни резерви при тези по-ниски ценови нива“, допълни той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще се възползват от ниските цени на петрола и ще попълнят аварийния резерв на суровия петрол в страната с цел да помогнат на енергийните производители, които страдат от поевтиняването.

Цените на петрола също бяха под силен натиск от страна на предлагането, тъй като водещият износител Саудитска Арабия увеличи производството си и намали цените и така увеличи продажбите си в Азия и Европа.

Коментари: 0