Американците харчат над 1000 долара годишно за лотарийни билети

Всеки потребител харчи средно около 86 долара на месец

Американците харчат над 1000 долара годишно за лотарийни билети
Джакпотът на американската лотария Мега Милиони от $340 милиона може да падне в петък вечер.

За сравнение, има много по-голям шанс да бъдете нападнати от мечка гризли, докато сте на почивка в американски национален парк. И дори това се случва само на всеки 2,7 милиона посещения, според Националната паркова служба.

Въпреки големите коефициенти, хиляди американци ще купят билети с надеждата да спечелят, пише CNBC. Около половината американци играят щатски лотарии, като общите продажби са надхвърлили 71 милиарда долара през 2017 г., според американското бюро за преброяване. Всеки потребител харчи средно около 86 долара на месец за лотарийни билети, включително скреч карти, които излизат от автомати за продажба, до участия в конкурсите Powerball и Mega Millions.

Разходите за билети за лотария са около 1 038 долара всяка година на потребител, според скорошно проучване, поръчано от Bankrate сред над 2300 възрастни в САЩ. Струва си да се отбележи, че резултатите на Bankrate са малко по-високи от отчетените 70 долара на месец, които Бюрото по трудова статистика установи, че е похарчил средният американец между третото тримесечие на 2017 г. и второто тримесечие на 2018 г.


Харченето на няколкостотин долара годишно за лотарийни билети може да направи голяма "дупка" в бюджета ви. Особено ако заплатата ви не е толкова голяма. Въпреки това американците, които печелят по-малко от 30 000 долара, признават, че харчат около 13% от приходите си за лотарийни билети, установява Bankrate.

„1 долар има различна стойност за различните хора“, казва Арън Кларк, сертифициран финансов анализатор от Halpern Financial. Човек, който прави 500 000 долара годишно, вероятно не се притеснява от разход от 1000 долара почти толкова, колкото някой, който изкарва 30 000 долара. „Същите 1000 долара означават много повече за теб, когато изкарваш по-малко“, казва Кларк.

Но този тип разход далеч не е изключение. В сравнение с продажбите на лотарийни билети, американците харчат повече пари всеки месец за неща като кабели, абонаменти и приложения за споделени превози като Uber и Lyft, както и за ежедневни покупки като обяд, вечеря и напитки с приятели. Само импулсивните покупки възлизат на $109 на месец, според анкета измежду 2 000 възрастни в САЩ, поръчана от Ladder и проведена от OnePoll през април.

Има психологически причини, поради които американците продължават да играят в лотарии, въпреки че знаят шансовете, пише професорът по психология от Penn State Кевин Бенет. Хората имат нереалистичен оптимизъм, когато става въпрос за вероятността да се случи нещо такова.

Освен това е навик, който е лесно да се осмисли, тъй като шансът да играете обикновено ви връща долар или два. „Подобно на пушенето, лотарията е по-лесно да се оправдае, когато всеки ден купувате само един пакет или един билет“, пише Бенет. „Все пак изглежда много по-примамливо, когато вземете предвид общата сума на изразходваните пари.“


Но ако искате да ограничите разходите си за греховни удоволствия като лотарийни билети, Кларк препоръчва да създадете дългосрочен финансов план, който след това да бъде разбит на месечен бюджет. 

"Ако някой би искал да постигне други неща, като спестявания за колеж, за пенсия или за изплащане на дълг, тогава наличието на план ви напомня, че имате по-висок приоритет от тези разходи", казва Кларк.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да се запитате: планирах ли тази покупка? Ако сте го направили и все още отговаряте на всички останали цели и разходи, които имате, тогава харченето на 1000 долара за лотарийни билети наистина не е толкова въздействащо, добавя Кларк.
Коментари: 0