Анализатори: Германия може да бъде прегазена от китайски инвеститори

Азиатските играчи все по-често търсят стратегически инвестиции

Анализатори: Германия може да бъде прегазена от китайски инвеститори

Снимка: БТА

Ако Германия иска да остане лидер в ключови сектори, властите в страната трябва да са бдителни към придобиването на местни компании от китайски инвеститори. За това алармират анализаторите от института Merics, предава ДПА. 

„Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката“, коментира ръководителят на програмата за отношения с Китай Мико Хуотари. Според него сега е последният момент за действия, в противен случай, казва той, „Китай може да ни прегази“. 

Години наред вече експерти алармират за нашествието на китайски компании в различни сектори в най-голямата европейска икономика. През 2016 г. например германският производител на роботи Kuka бе придобит от китайския инвеститор Midea.

Миналата година Берлин най-сетне затегна инвестиционните разпоредби, за да защити стратегически важните си сектори. Действията са провокирани от страха, че китайски играчи биха могли да се сдобият с германски технологии чрез придобивания. 

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент. Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, обръща внимание анализаторът.

Сходна позиция изрази и най-големият германски синдикат IG Metal. Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза Волфганг Лемб, член на съвета на организацията.

Според него страната трябва да направи необходимото, за да запази водещата си роля във високотехнологичните сектори, каквито са машиностроенето и строителството на електроцентрали например. 

Лемб отбеляза, че IG Metal е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.
Коментари: 0