Ананиев обеща да отвори пазарите след Великден, ако мерките се спазват

В провинцията имало по-малко струпване, затова там някои пазари работят

Ананиев обеща да отвори пазарите след Великден, ако мерките се спазват

Снимка: Economic.bg/Архив

1332 ~ 2 мин. четене
Възможно най-скоро след Великден пазарите ще бъдат отново отворени, ако се установи устойчивост при спазване на мерките. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който провери прилагането на противоепидемичните мерки на столичния пазар "Димитър Петков".

"Стремим се да съхраним здравето на хората, което означава, че трябва да се намери необходимият баланс и него търсим в момента", допълни той.

Ананиев добави, че се поддържа връзка и с най-големите търговски вериги и са се "разбрали вътре да се организира спазването на изискванията, а навън и с помощта на органите на реда да се спазва дистанция от метър и половина".

"Пазарът е особено място за пазаруване, досега нямаше такава организация, каквато създадохме", каза още той и посочи, че на пазара досега са се струпвали много хора.

По думите му трябва да се свикне с нов начин за поведение. За 4 дни - на Великден, пазарите ще останат затворени.

Ананиев коментира и защо в провинцията има пазари, които работят: "Там пазарите са по-малки, клиентите са по-малко, спазват се изискванията за влизане и излизане, има подреденост", добави още Ананиев.

На Женския пазар се създава определена трудност при контрола, допълни той.

Здравният министър коментира и кога ще е пикът на коронавируса у нас. По думите му, той не е достигнат и предстоят "доста сериозни изследвания на критични места с критични хора". 

"Нека видим резултатите и дълбоко се надяваме да не стигнем високи нива на пика, но това зависи от всички нас", каза още той.

Министърът обясни, че вирусът мутира и най-важното е "да няма струпване на хора, да няма прехвърляне на слюнка. "Възможно е предаване на болестта чрез допир до определена повърхност", каза още той и допълни, че се работи по всички възможни хипотези с цел преодоляване на всички възможни източници на зараза.
Подкрепи Economic.bg