Ананиев обвини лекарите във Враца и Ловеч, че са търпели корупцията досега

Здравният министър коментира протестите на служителите, които от месеци не получават заплати в двете държавни болници

Ананиев обвини лекарите във Враца и Ловеч, че са търпели корупцията досега
2390 ~ 2 мин. четене
Здравният министър Кирил Ананиев отправи критика към персонала на държавните болниците в Ловеч и Враца, които протестират вече няколко дни срещу неизплатени заплати. Преди няколко дни медиците замеряха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и я призоваха да живее като тях, без да получава заплати с месеци.

Ананиев обаче се усъмни защо точно сега са тези протести и защо служителите в болниците не са сигнализирали на органите, след като с години са наблюдавали корупционни практики в тези болници.

„Тези болници в продължение на 13 години се водят във фалит. Голяма част от тези хора работят там през всички тези години. Свидетели са на порочните практики, на порочните обществени поръчки, на порочните договори, сключвани на територията на тези болници. Свидетели са на това, че частните болници взимаха скъпите пътеки, а тежките случаи оставаха за тези болници. Защо тогава не излязоха на протест, защо тогава не дойдоха да ни кажат?“, попита реторично Ананиев.

Той обаче не можа да отговори защо ръководствата на тези болници не са били отстранени, защото не са дадени на прокуратурата и защо министерството не е взело мерки през всички тези години, след като сега се оказва, че се знае за тези порочни практики.

„Аз съм готов да приема всеки справедлив граждански протест. В това число и протеста на медиците в Ловеч и Враца. Но, за да вземем правилното решение, да направим правилния анализ, трябва да си отговорим на два много важни въпроса – защо е сега този процес и към кого е насочен“, каза Ананиев, вероятно намеквайки, че той е с политически характер.

Ананиев не прие довода на водещия Виктор Николаев, че работниците са в много по-слаба позиция, няма разследващи функции, а всеки опит за противопоставяне на системата би им донесла уволнение или други репресии.

„Те няма да правораздават. Но те имат граждански права, които в момента използват - протестират, обръщат се към медиите, за да покажат какво се случва в болницата. Но те имат право да го кажат. Те имат гражданско право да говорят, защо да бъдат уволнени? Всеки гражданин в България има право да се произнесе по нещата, които се случват на работното място. Това е тяхно гражданско право“, каза Ананиев.

Според министъра, ако трябва да се хвърлят яйца, те трябва да се хвърлят срещу тези, които са докарали болницата в това състояние. Ананиев обаче отказа да каже кой точно е докарал болницата до това състояние и не спомена имена и длъжностни лица, въпреки призива на водещия.
Коментари: 0