Доларът расте в очакване на по-високи лихви

Във вторник щатските акции завършиха със загуба

Доларът расте в очакване на по-високи лихви
1228 ~ 2 мин. четене
Във вторник щатските акции завършиха със загуба, след като финансовите резултати на компанията Home Depot за първо тримесечие на годината разочароваха Wall Street и създадоха негативни нагласи. Допълнителен натиск върху пазара на акции направи очакването за четвърто покачване на лихвените нива в страната, което ще окаже негативен ефект върху фондовия пазар.

Индустриалният индекс Dow Jones изтри почти процент от стойността си, като завърши деня на 24663.08 пункта, като най-големите загуби бяха предизвикани от лошите данни на компанията Home Depot. Индексът S&P 500 изостана с 0.68% до 2711.45 пункта, като най-голямо забавяне направиха секторите на здравеопазването и недвижимите имоти. Nasdaq се понижи до 7351.36 пункта, за което допринесе поевтиняването на водещите технологични компании Amazon, Microsoft и Alphabet. На европейските пазари преобладаваше смесена търговия, след като немският индекс DAX завърши на 12790.04 пункта, малко под нивото на отваряне, докато на лондонската борса основният индекс FTSE 100 добави 0.16% до 7722.98 пункта.

Покрай очакванията за ново повишение на лихвите доларът засили позициите си, което понижи цената на златото с 1.74% до 1290.50 долара за тройунция. На фона на отрицателното представяне на водещите индекси през изминалия ден поевтиняване записа цената на петрола, която достигна 70.99 долара за барел.

Икономически данни – Япония

В малките часове на деня (02:50 ч.) бяха публикувани предварителните данни за икономическия растеж на Япония. Данните за БВП на страната не потвърдиха очакванията на анализаторите за първо тримесечие без ръст, а показаха забавяне на икономическия растеж с 0.2%.

Инструмент на фокус - Walmart

Най-големият търговец на дребно коригира цената си от края на януари, но пробив над тренд линията около $90 трябва да възстанови възходящото движение и да активира купувачите, които да изпратят цената до максимума около 110. Възходящо пресичане на индикатора MACD ще формира импулсно покачване, което да подкрепи анализа. Възможно е поставяне на отложена поръчка за покупка при $90 със стоп около $84 и цел $105.

USD/CAD

Валутната дойка направи тестове за пробив на рейнджовия канал, които показаха, че пазарът не е готов да формира устойчив тренд и цената се върна  в границите на канала. Препоръчително е след нов пробив на рейнджа да се изчака потвърждение на пробива, който да покаже, че пазарните участници имат достатъчно сила да раздвижат цената.

XAG/USD

Цената на среброто продължава да пада, като образува низходящ канал с лек наклон, но низходящото пресичане на индикатора Стохастик показва, че може да очакваме засилване на продавачите и пробив под линията на подкрепа. Понижение под 16.00 ще даде възможност за продажба на метала с цел нива около 15.70.

DAX

След пробива на низходящия канал немският индекс възстанови възходящото си движение, с което очакваме в средносрочен план да атакува максимума при 13600 пункта. За влизане в дълга позиция може да се използва отскачане от възходящата тренд линия или пробив над локалния максимум 13034 пункта. При задържане на стойностите над 12250 в сила са нагласите ни за покачване.
Коментари: 0