Ананиев ще върне част от мерките при над 200 болни за ден

Премиерът Бойко Борисов многократно заяви, че нищо няма да се затваря през юли и август

Ананиев ще върне част от мерките при над 200 болни за ден
9664 ~ 2 мин. четене

Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Припомняме, че миналата седмица в България бяха постигнати нови рекордни при отчетените положителни проби на коронавирус. Абсолютният рекорд от 182 новозаразени беше отчетен на 4 юли. За снощи автоматизираната система показа 174 новозаразени.

Въпреки несравнимият брой спрямо началото на пролетта, когато правителството блокира икономиката, спря много бизнеси и наложи огромни ограничения на обществото, сега премиерът Бойко Борисов многократно заяви, че няма да връщат мерките и препоръча на хората да се оправят сами.

Представители на националния оперативен щаб изразиха многократно притесненията си от работата на заведенията, баровете, дискотеките, спортните срещи и други масовите мероприятия, където според експертите заразяването е с най-голяма вероятност. Вече има случаи на цели футболни отбори със заразени играчи. Дори Тити Папазов е с положителна проба за коронавирус.

„Като затворим баровете, тези чартъри, където идват тука - в Слънчев бряг, какво да ги правим? Или в Поморие? Значи или казваме на нацията: „Прибирайте се вкъщи“. Но всеки има правото сам да си се прибере вкъщи. Защо трябва да го задължа? Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено! А защо искате със заповед да го забраним? Ми, пазете се! Не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте! Трябва да живеем! Приемаме, искате да затворим, а защо като беше затворено всеки ден питаха: „кога ще отворите“. Топло е времето, то е лято, затова е хубаво“, каза Борисов в неделя пред журналисти. Той беше категоричен, че през юли и август няма да се затваря нищо.Подкрепи Economic.bg