Ангелкова: Събрахме 480 хил. лв. неустойки от нарушения по договори за плажовете

През летния сезон ведомството ще следи стриктно дали се спазва изискването за 50% свободна зона по плажовете

Ангелкова: Събрахме 480 хил. лв. неустойки от нарушения по договори за плажовете
436 ~ 2 мин. четене

През 2018 г. Министерство на туризма е събрало 480 хил. лв. неустойки заради открити нарушения в отдадените на концесия плажове. Това каза ресорният министър Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш в Обзор.

Тя добави, че около 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните 2 години заради открити системни нарушения и призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството имейл адрес.

„Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени”, каза още Ангелкова.  

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари, от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за успешното протичане на сезона. 

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат  чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция. 

По отношение на предстоящия летен сезон министърът заяви, че към момента се наблюдава 1% намаление на планираните полети до летище Бургас. Очаквам, че през идните месеци ще постигнем резултатите от миналата година, тъй като предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша, каза тя. Ангелкова обясни, че ср разработва анализ, който да покаже какви допълнителни мерки да се предприемат с цел привличане на повече организирани туристи от целевите ни пазари и повече чартърни полети към морските летища.

Пред бранша в Обзор министърът уточни, че се работи активно за популяризирането и утвърждаването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците извън активните сезони да се ползва богатата материална база. Конгресният туризъм успешно се комбинира с морския, културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм. Това ще е сред основните акценти на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която предстои в края на месец май в Слънчев бряг.

Обзор като морски курорт  дава сериозен принос за развитието на туризма в област Бургас. През миналата година в областта са реализирани общо над 9,7 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла, което е около 3 на сто ръст спрямо 2017 г. Приходите от тези нощувки възлизат на общо над 511 млн. лв., което е около 8 на сто увеличение.

Коментари: 0