Антонио Таяни: Brexit може да се отложи най-много с няколко седмици

Трябва да се предотврати хаотичното излизане на Обединено кралство от блока, смята председателят на ЕП

Антонио Таяни: Brexit може да се отложи най-много с няколко седмици
Излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 29 март, може да бъде отложено най-много с няколко седмици. Твърдият Brexit би бил катастрофа за британската икономика и би навредил и на Европейският съюз. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в интервю за германски вестници, цитирано от Ройтерс.

Според Таяни е изключително важно да бъде предотвратено хаотичното излизане на Обединено кралство от блока без споразумение. 

Примерът на Великобритания ще разубеди други страни да напуснат Европейския съюз, каза още Таяни. Той призова за реформи в ЕС, но подчерта и нуждата от единство.

Във вторник се очаква Камарата на общините да гласува втори път споразумението, постигнато от британския премиер Тереза Мей. Ако сделката бъде отхвърлена отново, в сряда Мей трябва да обяви дали иска излизане от ЕС без споразумение или кратко отлагане на Brexit. 

Британският министър за Brexit Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за ирландската граница. То предвиждаше Великобритания да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединено кралство, но да остане част от единния европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. 

Сега не е времето за повтаряне на стари аргументи. Трябва да договорим балансирано решение, което може да работи и за двете страни, написа Баркли в Twitter. 
Коментари: 0