Ануше Ансари, която разбива стереотипите

Родена в Иран, тя е успешен технологичен предприемач и първата жена космически турист

Ануше Ансари, която разбива стереотипите

Снимка: НАСА

1588 ~ 4 мин. четене
Автор: Александър Александров

Ислямската република Иран може да бъде наречена всичко друго, но не и либерално към жените общество. Управлявана от аятоласите според патриархалните порядки на исляма, страната не оставя много възможности за представителките на нежния пол, отреждайки им ролята на съпруги, майки и домакини. Въпреки това стотици иранки се съпротивляват на тези порядки и търсят възможности за допълнително образование, развитие в областта на науката, предприемачеството или просто за по-пълноценен обществен живот. А една от тях успя да разбие всички стереотипи, завършвайки успешно технологично образование в САЩ, създавайки успешна телекомуникационна фирма, продавайки я в последствие за 550 млн. долара и дори – превръщайки се в първата жена космически турист и първата ислямска астронавтка изобщо.

Запознайте се с Ануше Ансари. Родена във втория по големина ирански град – Машхад – още като дете Ануше се премества със семейството си в САЩ, където бързо започва да впечатлява околните със своята вродена интелигентност и знания. Завършва специалност информатика и електроника в Университета Джордж Мейсън, както и магистратура в Университета Джордж Вашингтон.

Бизнес успехи

Скоро след завършването на образованието си и натрупването на известен опит в компании като MCI, тя създава технологичния стартъп Telecom Technologies, заедно със своя съпруг Хамид Ансари. Дружеството, в което Ануше Ансари заема поста изпълнителен директор, предлага различни телекомуникационни услуги за бизнеса, включително VoIP системи, решения за видеоконференции, телефонни централи и ISDN услуги. През 2000 г. - осем години след своето създаване – то е продадено на компанията Sonus Networks за впечатляващата сума от 550 млн. щ. д., а Ануше Ансари се превръща в ярък пример за жена – успешен технологичен предприемач.

По-късно тя основава и друга технологична фирма - Prodea Systems, която предлага решения в иновативни области като „Интернет на нещата“, електронното здравеопазване, „умните“ домове и др. В момента бизнесдамата е главен изпълнителен директор и президент на дружеството. Prodea Systems си партнира и с руската космическа агенция Роскосмос, както и с компанията Space Adventures в областта на космическите изследвания и развитието на частните космически полети. При това тяхната съвместна инициатива датира още от 2006 г. - много преди космическото предприемачество да стане горещ сектор, благодарение на имена като Ричард Брансън, Илън Мъск и Джеф Безос.

Разходка до Международната космическа станция

Макар и да не обича това определение, Ануше Ансари записва името си в историята като първата жена космически турист и първата ислямска астронавтка изобщо. Тя полита в околоземна орбита през септември 2006 г. на борда на руския кораб Съюз ТМА-9. Апаратът се скачва успешно с Международната космическа станция и иранската предприемачка прекарва осем дена в орбиталния комплекс, включително и взимайки участие в редица научни експерименти. Посвещава своя исторически полет на младите хора и на жените, особено тези в страните от Близкия Изток, които не получават същите възможности както мъжете, и ги призовава да следват мечтите си. Посланието й достига до нейните сънародници и всъщност се превръща във водещо събитие по иранските телевизии и по страниците на вестниците. Местното астрономическо списание NOJUM дори организира празненства, отбелязващи преминаването на космическата станция над Иран със знаменитата им сънародничка на борда.

Оставайки вярна на технологичните си навици, Ансари прави и първата в историята блог публикация от космоса в своя сайт AnoushehAnsari.com, в който описва всичко – от пътуването към космодрума в Байконур, през подготовката за полета, до самото изживяване в околоземна орбита.

Подкрепа за космическото предприемачество

Името на Ансари носи и първото в света състезание за създаване на частен космически кораб – Ansari X Prize, създадено от Питър Диамандис и неговата Фондация X Prize. Иранската предприемачка на практика спасява надпреварата, като осигурява средствата за наградния фонд от 10 млн. щ. долара за победителя. Тя е спечелена от космическия кораб SpaceShipOne, създаден от Бърт Рътън и финансиран от съоснователя на Microsoft Пол Алън. Техният апарат полита на 4 октомври 2004 г. и носи на екипа обещаните 10 милиона щ. долара. Състезанието обаче оказва много по-голямо влияние върху развитието на частните космически полети и според своите организатори то е довело до инвестиции в космически технологии в размер на над 100 милиона щ. долара. Много от участващите екипи пък продължават успешното си развитие в този сектор и до днес.

Ануше Ансари е избрана за предприемач на годината на Ernst&Young и влиза в списъка на сп. Fortune “40 под 40“. Носител е също на наградата Космически пионер на американското Национално космическо общество, както и на приза за предприемачество на Working Woman. Редовен гост е на предавания, посветeни на космоса, където представя визията си за бъдещето на частното космическо предприемачество. Не забравя обаче и земните проблеми – подкрепя активно няколко неправителствени организации и социални инициативи в САЩ и в Иран, включително за защита на децата и за подпомагане на иранските жени. Някогашното обикновено момиче, израснало по иранските улици, днес може да се похвали, че е сред малкото хора, гледали Земята от горе, но не забравя своя произход и продължава да вдъхновява сънародничките си да следват своите мечти.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg