Апартаментите вече струват колкото къщи

Търсят се все повече имоти, ипотеките пак са на мода

Апартаментите вече струват колкото къщи

Снимка: Стоян Йотов

Цените на имотите сериозно се повишават през последните 2 години. В резултат за парите, за които през 2013 г. спокойно се купуваше къща в хубавите квартали на София, сега може да се купи най-много двустаен или тристаен апартамент.

Това заяви Радой Стоянов, ръководител „Маркетинг и дигитално банкиране“ в SG Expressbank. Заради по-високите цени търсенето на тристайни жилища се запазва, но при по-големи апартаменти и къщи има спад с 13%.

Имотният пазар не само се раздвижва, но тръгва стремително напред. Такава прогноза може да се направи от ръста на отпуснатите ипотечни заеми, който за първото тримесечие на 2016 г. е 7-8%, а до края на годината се очаква да достигне 30 на сто.

Ипотеките пак са на мода след няколко години на застой, каза Милена Витанова, мениджър в отдел „Индивидуални клиенти“ в банката. Потвърждение за глада на пазара на имоти е и фактът, че има бум в търсенето на жилища „на зелено“, пише в. „Стандарт“.

Според проучване на банката, направено сред случайно избрани граждани, близо 80% от желаещите да си купят жилище имат намерение да го ползват за живеене. 74% от потенциалните купувачи биха инвестирали в имот до 50 хил. евро, което е с 10% повече в сравнение с проучване на банката от 2013 г. Нараства процентът на хората, които искат да инвестират в едностайни и двустайни жилища (съответно с 5% и 8%).

Коментари: 0