Apple, Google, Intel и Adobe искат да платят $ 415 милиона на свои служители

Групов съдебен иск за злоупотреби със служителите и участие в картел са причините за крупните мерки

Apple, Google, Intel и Adobe искат да платят $ 415 милиона на свои служители

Няколко от най-огромните компании от Силициевата долина са постигнали съгласие да заплатят общо 415 млн. щатски долара, което е техен втори опит да разрешат групово съдебно дело, според което те са обвинени в образуването на незаконен картел целящ да възпрепятства техните служители да напуснат организациите, заради по-добре платени места.

Apple, Google, Intel и Adobe са направили неформална договорка помежду си да не предлагат работа на служителите на някоя от другите компании, се казва в материал на NBC News.

Федералният съд в Сан Хосе, Калифорния излезе с решение в четвъртък, с което ревизира споразумението между представители на персонала и IT гигантите, според което миналата година организациите трябваше да изплатят общо 324 млн. щатски долара на около 64 000 свои бивши и настоящи сътрудници. Окръжният съдия Луси Кох отхвърли споразумението, като прецени сумата за недостатъчна и препоръча на компаниите да приготвят поне 380 млн. долара, които с адвокатските хонорари ще набъбнат на близо 415 млн. долара.

Ако съдия Кох одобри на второ четене предложението ще избегне неудобно проучване по отношение на исковете, според които Apple Inc., Google Inc., Intel Corp. и Adobe Systems Inc. тайно са се съгласили да не се наемат служители от конкурентните фирми в периода 2005-2009г.

Ищците обвиняват четирите технологични титана в дело за ограничаване на трудовата мобилност, като по този начин намаляват до минимум текучеството и слагат таван на зплатите, което им спестява милиони в разходи за възнаграждения.

Коментари: 0