Apple против предложението на ЕС за единно зарядно

Според компанията това ще навреди повече на потребителите

Apple против предложението на ЕС за единно зарядно

Снимка: Pixabay

3320 ~ 2 мин. четене
Производителят на iPhone Apple се противопостави на призива на законодателите на ЕС за единно зарядно устройство за всички модели смартфони, предупреждавайки, че този ход може да попречи на иновациите, да създаде планина от електронни отпадъци и да раздразни потребителите.

Коментарите на Apple идват седмица, след като депутатите в Европейския парламент призоваха за общо зарядно за всички мобилни телефони и измениха проектозакон, в който се казва, че способността за работа с общи зарядни устройства ще бъде съществено изискване за радиоапаратурата в блока.

Преминаването към общо зарядно устройство би засегнало Apple повече от всички други компании, тъй като нейните iPhone-и и повечето от продуктите й се захранват от кабела Lightning, докато устройствата с Android се захранват от USB-C конектори.

„Ние вярваме, че регулацията, която налага привеждане в съответствие на типа конектор, вграден във всички смартфони, затруднява иновациите, а не ги насърчава, и би навредила на потребителите в Европа и икономиката като цяло“, казва Apple в изявление.

Компанията заяви, че регулацията не е необходима, тъй като индустрията вече преминава към USB-C чрез съединител или кабелен сбор.

„Надяваме се, че Европейската комисия ще продължи да търси решение, което не ограничава възможностите на индустрията за иновации“, заяви Apple.

Изследване на Copenhagen Economics, поръчано от Apple, показа, че вредата за потребителите от въвеждане на общо зарядно устройство ще струва най-малко 1,5 милиарда евро, надхвърляйки 13 милиона евро на свързаните ползи за околната среда.

Европейската комисия, която действа като изпълнителна власт за ЕС, настоява за общо зарядно устройство повече от десетилетие.

През 2009 г. четири компании, включително Apple, Samsung, Huawei и Nokia, подписаха доброволен меморандум за разбирателство за хармонизиране на зарядни устройства за новите модели смартфони, които излизат на пазара през 2011 г.

Доброволният подход не работи и е време да разгледаме законодателството, заявиха служители на Комисията.

„Делегиран акт, основан на Директивата за радиосъоръженията, е един от вариантите, които трябва да бъдат разгледани, тъй като той дава право на Комисията да предприеме определени видове регулаторни мерки в тази област“, каза един от служителите.

Друг вариант беше да се приеме законодателство по въпроса.
Коментари: 0