Apple с глоба заради картелно споразумение

Потребителите ще получат виртуални ваучери, които могат да използват за отстъпки от следващите си покупки

Apple с глоба заради картелно споразумение

В създаване на картел, който изкуствено да повиши цената на електронни книги бе обвинена американската компания Apple. Висшият съд на САЩ отхвърли жалбата на фирмата и потвърди присъдата й. Глобата за Apple е в размер на 450 млн. долара, пише агенция Bloomberg. Решението на съда е окончателно и не подлежи на коментар.

Компанията ще даде на потребителите си виртуални ваучери, които могат да използват за отстъпки от следващите си покупки на електронни книги.

Apple е уличена в създаването на картел през 2010 г., когато представи таблета iPad и онлайн магазина за електронни книги iBookstore. Тогава целта на компанията бе да се конкурира интернет-гиганта Amazon, който е лидер в сегмента.

Делото беше заведено от американския Департамент по правосъдие заедно с 30 щата. През 2014 г. беше постигнато споразумение с Apple да плати 400 млн. долара обратно на клиентите на електронни книги, 20 млн. долара на 30-те щата и 30 млн. долара разходи по делото, пише Дневник.

За участие в новата система, в която цените да се определят от компанията, а не от търговците, Apple е преговаряла с пет от най-големите издатели в САЩ. Amazon продаваше повечето е-книги на загуба за 9 долара и 99 цента. Издателите са се съгласили с предложението на Apple, което е довело до скок на цените с 40%.

В делото са цитирани и думи на Стив Джобс, който по време на представянето на iPad е заявил, че повечето издатели са недоволни от Amazon и ще спрат да продават книгите си там. Съдът не приема аргументите на Apple, че с времето цените са се понижили заради увеличената конкуренция. Сега за компанията не остава друго, освен да се съобрази с решението на съда.

Коментари: 0